Samen voor vrede - Protestantse Kerk Nederland


Samen Vrede - Noordwijk (foto: Monica Stuurop)23 november 2015

Zondagavond 22 november kwamen in Noordwijk ruim 250 mensen bij elkaar om hoop op en verlangen naar vrede te delen, tegen de werkelijkheid in van terreur en angst.

Pagina-inhoud

*De bijeenkomst was binnen een week tot stand gekomen na de aanslagen in Parijs, door vertegenwoordigers van de katholieke parochie, de protestantse gemeente te Noordwijk, de islamitische stichting Marhaba en een bezorgde burger, en werd ondersteund door de burgelijke gemeente Noordwijk.

De protestantse Oude Jeroenskerk was gevuld met mensen die in gebed God aanroepen als Vader, Allah, of die deze naam niet noemen, zoals de pastoor van de katholieke parochie het formuleerde. Een Syrische vluchteling bracht met zijn persoonlijke verhaal de dagelijkse werkelijkheid van geweld
in zijn land van herkomst indringend dichtbij. Er was religieuze muziek en dans uit moslimtraditie, er werden westerse liederen gezongen door jonge mensen en samen zongen wij 'Imagine' van John Lennon.

Alle aanwezigen kregen de mogelijkheid om een kaarsje te branden en er werden zaadjes van het `Vergeet-me-nietje' uitgedeeld, om de vrede niet te vergeten en rond te zaaien door elkaar te ontmoeten.

Na de bijeenkomst bleven veel mensen koffiedrinken, om de daad bij het woord te voegen. Veel gehoorde uitspraken waren: "Wat ben ik blij, dat dit hier in onze gemeente en in deze kerk kan!", "Laten wij vooral met dit soort initiatieven verder gaan" en "We hebben elkaar nodig!"

>Dominee Janneke Nijboer, mede-initiatiefneemster van Samen voor Vrede en internet-dominee bij Mijn Kerk.nl. Beeld: Monica Stuuropfotografie www.stuurop.com.