Tips voor het bereiken van 112 via mobiel


De mobiele bereikbaarheid van het alarmnummer 112 is in Nederland over het algemeen goed. In 99% van de gevallen slaagt een mobiele oproep naar het alarmnummer. Maar in een aantal gebieden is de kans om 112 te bereiken (statistisch gezien) minder dan 99%. Ook in onze gemeente geldt dat de
dekking meestal goed is. Toch kan ook in onze gemeente voorkomen dat een oproep naar 112 (tijdelijk) moeilijk tot stand komt. Bijvoorbeeld in het grensgebied. Met onderstaande tips kunt u uw slagingskans van een mobiele 112-oproep vergroten.

Wat kan ik doen als ik 112 met mijn mobiele telefoon niet kan bereiken?

1. Probeer 112 te bereiken met een ander toestel, vast of mobiel.
2. Ga een paar meter verderop staan en probeer het opnieuw. Ook kunt u zich verplaatsen en in een andere richting gaan staan om het nog eens te proberen.
3. Houd het toestel hoog en laat de antenne vrij. De antenne zit meestal aan de onderkant van een smartphone.
4. Blijf proberen! Een mobiele telefoon maakt gebruik van radiosignalen. Het bereik van die signalen wordt door allerlei factoren beinvloed. Bijvoorbeeld door obstakels zoals gebouwen, langsrijdende bussen en vrachtwagens of begroeiing.
5. Blijf bij een slachtoffer en vraag omstanders om te helpen en te bellen.

Wist u dat...

* ... u 112 ook kunt bellen als uw telefoon aangeeft dat u geen bereik heeft? Als uw eigen provider geen dekking biedt, nemen andere providers uw 112-oproep over.
* ... u 112 ook kunt bellen als u geen beltegoed heeft?
* ... buitenlandse netwerken uw 112-oproep overnemen in de grensgebieden? U komt dan terecht bij de Belgische of Duitse alarmcentrale. Zij verbinden u dan meteen door met de juiste meldkamer in Nederland.
* ... u 112 kunt bellen tijdens een storing bij uw eigen provider? Andere aanbieders nemen uw 112-oproep dan over.
* ... 112 ook tijdens een stroomstoring bereikbaar is? De landelijke alarmcentrale en de regionale meldkamers schakelen bij stroomuitval over op noodstroomvoorziening.
* ... 112-oproepen altijd voorrang hebben op andere oproepen?

Meer informatie over alarmnummer 112 vindt u op www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/alarmnummer-112