Samen kleuren we de stad!


Samen kleuren we de stad!

Van 2015 tot en met 2018 beheert de gemeente Harderwijk de openbare ruimte volgens het motto `Samen kleuren we de stad!' Helpt u als inwoner of ondernemer mee om de openbare ruimte te verfraaien? Zo zorgt u dat de openbare ruimte aansluit op uw behoefte. Adopteer bijvoorbeeld met de wijk een
groenperk of sponsor als ondernemer een rotonde. Op deze pagina leest u meer informatie over wat de gemeente doet en wat u kunt doen.

Doelmatig en eenvoudig: groenperken worden gazon

Als gemeente zorgen we - onder druk van de bezuinigingen - dat de openbare ruimte doelmatig wordt onderhouden. Op veel plekken in Harderwijk en Hierden worden materialen die veel onderhoud vragen, vervangen door minder onderhoudsgevoelige materialen. Groenperken worden bijvoorbeeld vervangen
door gazon. De openbare ruimte van Harderwijk en Hierden kenmerkt zich straks door eenvoud met behoud van een kwalitatief goede en plezierige leefomgeving.

Investeren in bijzondere openbare plekken

Daardoor is het mogelijk om op bijzondere openbare plekken, zoals parken, een hoger onderhoudskwaliteit en bijzondere materialen toe te passen.

Natuurlijke middelen

We beheren de openbare ruimte zo dat mensen, het milieu en de economie niet in gevaar komen. We maken bij voorkeur gebruik van natuurlijke middelen, beplanting dat gunstig is voor insecten en vogels en duurzaam ontwikkelde materialen.

Arbeidsperspectief bieden

Bij onze werkzaamheden betrekken we mensen die zonder ondersteuning niet aan het werk komen of die minder kansen hebben op de arbeidsmarkt.

Helpt u mee?

Heeft u een idee om de openbare ruimte te verfraaien? Er is ontzettend veel mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan:

* Het adopteren van een groenperk waardoor u zelf kunt bepalen wat voor planten en struiken geplant worden en u zelf verantwoordelijk bent voor het onderhoud.
* Het starten van een moestuin in een groenperk. Kijk voor meer info op pagina Lekkergroen.
* Het sponsoren van een bankje in een park bij u in de buurt.
* Het sponsoren van een speeltoestel.
* Een bollenpatroon ontwerpen voor een gazon.
* In een park of groenperk een insectenhotel of bijenhotel realiseren en onderhouden.
* Een burenontmoetingsplek creeren.
* Een natuurvriendelijke straat realiseren door onderhoud van onkruid langs wegen en paden, zodat er geen onnatuurlijke bestrijdingsmiddelen toegepast hoeven worden.
* Enzovoort ...

Voor meer informatie en het bespreken van uw ideeen, kunt u contact opnemen met uw wijkmanager. Op de pagina Wijkmanagers staat wie uw wijkmanager is met zijn/haar contactgegevens.