Wooncoaches gezocht




Stichting Duurzaam (t)huis Twente is een initiatief van de 14 Twentse gemeenten in samenwerking met Stichting Pioneering (een innovatieplatform voor kennisdeling en samenwerking in de bouwsector). Voor een nieuw project zoekt Duurzaam (t)huis Twente enthousiaste vrijwilligers die opgeleid
willen worden tot wooncoach.

De stichting wil huiseigenaren in Twente helpen in het vinden van antwoorden en duurzame oplossingen voor al hun woonvragen. Hun vragen kunnen gaan over energiebesparing, maar ook over wooncomfort, over onderhoud, renovatie, verbouwing, over langer thuis blijven wonen, of over mogelijke
kostenbesparing. Ons uiteindelijk doel is dat woningeigenaren duurzame maatregelen gaan treffen.



Om met mensen in gesprek te gaan en hen persoonlijk op weg te kunnen helpen, zoekt de stichting enthousiaste vrijwilligers die opgeleid willen worden tot wooncoach.

We zoeken goed opgeleide vitale mensen met tijd, bijvoorbeeld gepensioneerden. Mensen afkomstig uit de lokale samenleving, die het leuk vinden in een sociaal en duurzaam netwerk te functioneren.

U wordt door de stichting professioneel opgeleid tot wooncoach. U krijgt goede ondersteuning, werkt in een regionaal team en kunt deelnemen aan leuke (interessante) bijeenkomsten en uitjes.

U werkt dus niet solistisch, maar bent deel van een inspirerende organisatie met een cooerdinator die voor alle wooncoaches beschikbaar is. Gemeenten, bedrijven en kennisinstellingen zijn als partner bij de stichting Duurzaam (t)huis Twente aangesloten

Uw taken zien er als volgt uit:

o huisbezoeken brengen aan mensen met vragen over hun huis; over energie, wooncomfort, besparing, verbouwing, onderhoud, etc.

o zelf op zoek naar huiseigenaren die potentieel geinteresseerd zijn in duurzame oplossingen voor hun huis (bijvoorbeeld door het organiseren van bijeenkomsten in de buurt)

o doorverwijzen en samenwerken met lokale bedrijven die zich als partner bij de stichting hebben aangesloten

o samenwerken met de gemeente in het vinden van kansrijke buurten

o samen met de 29 andere wooncoaches een netwerk vormen, kennis delen, elkaar helpen en inspireren, etc.



Als U zo'n 2 tot 3 dagdelen beschikbaar heeft, affiniteit met duurzaamheid heeft, sociaal vaardig bent en graag een maatschappelijke bijdrage wilt leveren, dan zijn we op zoek naar U. U hoeft geen technische achtergrond te hebben.



Ter tegemoetkoming in de kosten kunt U rekenen op de maximale belastingvrije vrijwilligersvergoeding (nu EUR 1.500,- per jaar) en op een onkostenvergoeding.

U kunt zich tot 10 december 2015 aanmelden bij het loket Bouwen, milieu en openbare ruimte van de gemeente Hellendoorn: bmo@hellendoorn.nl of tel. 0548 - 630 214



Profiel Wooncoach:

- Mensen die vitaal zijn, goed opgeleid en tijd hebben. Te denken valt aan:

gepensioneerden, mensen die parttime werken of fulltime thuis zijn en tijd over hebben.

- Mensen die affiniteit met duurzaamheid hebben, die wellicht zelf al maatregelen aan hun huis genomen hebben.

- Mensen hoeven geen technische achtergrond te hebben.

- Mensen uit de lokale samenleving, die graag maatschappelijk relevant bezig zijn en interesse hebben voor hun medemens. Die het leuk vinden om te luisteren, aan te sluiten bij beweegredenen en behoeften van de ander om van daaruit ideeen en oplossingen aan te dragen.

- Mensen die natuurlijk vertrouwen uitstralen en het leuk vinden relaties op te bouwen.

- Mensen die open staan, nieuwsgierig zijn en graag willen leren.

- Mensen die het leuk vinden om proactief burgers, bedrijven, burgerinitiatieven en gemeente te benaderen, samen te werken en samen tot goede oplossingen te komen.



Van grote betekenis is, dat de wooncoaches voor langere tijd, het liefst voor meerdere jaren, verbonden blijven aan het project.