Getuigenis over klimaatverandering vanop het terrein: landelijke vro..


Datum: 24 november 2015

Peru is een van de meest kwetsbare landen wat de effecten van klimaatverandering betreft. De vrouwen op het platteland zijn het slachtoffer van talrijke discriminaties die hun kwetsbare situatie versterken. De effecten verergeren de armoede, de genderongelijkheid en het gebrek aan kansen.
Daarom steunde de Belgische Ontwikkelingssamenwerking de Peruviaanse ngo Flora Tristan om tijdens de COP20-klimaattop in Lima vijf getuigenissen van Peruviaanse vrouwen van het platteland uit Arequipa, Cajamarca, Cusco, Piura en Puno te vertellen. Een daarvan is Sonilda Atencio, die in
Ilave-Puno leeft en ons bezorgd vertelt hoe de regenbuien, hagelstormen en vorst zich onvoorspelbaar voordoen, vaak in vol plantseizoen.

Sonilda
Sonilda neemt actief deel aan de COP20

Het verhaal van Sonilda Atencio

De landelijke gemeenschap van Pajcha Ccaccapi, in het district Ilave in Puno krijgt 's nachts met vorst tot -25DEGC te maken die hun zaaigoed vernietigt, de weides beschadigt en hun dieren doodt. Sonilda Atencio, een 38-jarige landbouwster, herinnert zich van in haar kindertijd dat men de
aardappelen behandelde tot zwarte of witte chuno, die haar moeder bewaarde in quesanas of strooien hutjes. "Ik leerde het weer te onderscheiden volgens de maanden om de gepaste landbouwactiviteiten uit te voeren", vertelt ze ons.

Sonilda is bezorgd, ze voelt dat alles ontregeld is. "De regenbuien en vorst verschijnen op eender welk moment, vaak wanneer mijn quinua, canihua, bonen, oca en aardappelen nog moeten groeien, wat mijn oogst vernietigt!".

Net zoals Sonilda, krijgen de vrouwen van haar gemeenschap te maken met dit verlies en de permanente bezorgdheid om de gezondheid van hun zonen en dochters die lijden aan ernstige luchtwegenziektes. Hun recht op voedselzekerheid, fysieke en mentale gezondheid en werk zijn geschonden.

Ze kijken hier niet zomaar op toe, Sonilda en de vrouwen van Pajcha Ccaccapi organiseren zich om vooruit te gaan. Ze wijden zich aan veeteelt en de verkoop van hun producten. "We zijn ons ervan bewust dat er veel veranderingen zijn, waardoor we meer deelnemen aan lokale beslissingen om om te
gaan met klimaatsverandering."

Door de Ambassade van Belgie in Peru
Foto: (c) NGO Centro Flora Tristan