Bewoners onwel door hoge concentratie CO


* Homepage VRH
* Besloten delen
* Persbericht

Bewoners onwel door hoge concentratie CO

24 november 2015 - Rijswijk

Vanmiddag zijn in woningen aan de Terracottastraat in Rijswijk bewoners onwel geworden, na het inademen van koolmonoxide (CO). 11 personen werden nagezien door de ambulancedienst, drie personen daarvan moesten voor nader onderzoek naar het ziekenhuis.

Bewoners van een portiekflat aan de Terracottastraat in Rijswijk voelden zich in de middag onwel en alarmeerden de hulpdiensten. Uit metingen van de brandweer bleek dat er in het portiek en de woningen een hoge concentratie CO aanwezig was.

De ambulancedienst heeft 11 personen nagezien in verband met inademen van CO. Drie van deze personen moesten voor nader onderzoek/ behandeling naar het ziekenhuis.

Oorzaak van de hoge concentratie CO bleek de geiser van een van de woningen. Deze is uitgeschakeld en de brandweer heeft de woningen en het portiek geventileerd. In die tijd zijn de bewoners van het portiek tijdelijk opgevangen aan de overkant van de straat.

Na het ventileren heeft de brandweer opnieuw gemeten, waarna de bewoners weer terug naar hun huizen konden.







Koolmonoxide (CO)
Het zeer giftige CO wordt gevormd bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld aardgas, hout of kolen. Dit kan ontstaan doordat er onvoldoende geventileerd wordt, door het dichtstoppen van naden en kieren of doordat de schoorsteenkanalen niet in orde zijn. Slecht onderhoud van gaskachels,
geisers en CV kachels in woningen is ook een belangrijke oorzaak waardoor koolmonoxide ontstaat.

Koolmonoxide melders zijn aan te raden omdat CO ook van de buren afkomstig kan zijn. Daarnaast moet de ventilatie in orde zijn, met name ook bij keukengeisers zonder afvoer,moet er jaarlijks onderhoud gepleegd worden aan de apparatuur en moet de schoorsteen niet lek zijn en regelmatig geveegd
worden.

Je kunt het gevaar zien aankomen als de oranje vlam in de geiser of kachel hoger brandt dan normaal of doordat de ramen beslaan.

CO-vergiftiging leidt tot hoofdpijn, misselijkheid, gezichtsstoornis, hartkloppingen en bij langere blootstellingen aan hoge CO-waarden tot de dood. Het verraderlijke is dat de eerste symptomen van koolmonoxidevergiftiging op griep lijken.

Meer informatie over Koolmonoxide is te vinden op de website www.brandweer.nl/haaglanden



Nadere informatie over dit bericht
Naam woordvoerder
Jasper Weijling
E-mailadres
pers@vrh.nl
Telefoon
06-55301656

Zeven dagen per week, 24 uur per dag, staat de VRH paraat voor de veiligheid van de burgers.
Brandweer Haaglanden, de MKA (Meldkamer Ambulancezorg) en GHOR werken multidisciplinair samen met de negen gemeenten uit de regio: niet alleen om samen op te kunnen treden als het nodig is, maar ook om samen de voorbereidingen te treffen om rampen of grote incidenten te voorkomen en te
bestrijden.
VRH

Ik wil

* Deze pagina printen
* RSS[IMG]