Vier locaties in beeld voor tijdelijke opvang van vluchtelingen


Vier locaties in beeld voor tijdelijke opvang van vluchtelingen

24 november 2015 - Het college van B&W van Stichtse Vecht presenteert de raad vier locaties voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen: Residence De Maarsseveense Plassen in Maarssen, een locatie aan de Merwedeweg in Breukelen en kantorencomplexen aan de Planetenbaan en het Bisonspoor in
Maarssen. Het voorstel vloeit voort uit een motie waarbij de raad aan het college vroeg te onderzoeken of en op welke wijze gemeente Stichtse Vecht kan bijdragen aan tijdelijke opvang van asielzoekers en vluchtelingen. 'Met het uitvoeren van de motie heeft het college een belangrijke stap
gezet om tot besluitvorming te komen over opvang van vluchtelingen', aldus wethouder Vital van der Horst. 'De gemeenteraad is nu aan zet.'

Het college heeft een inventarisatie laten maken van mogelijk geschikte opvanglocaties voor vluchtelingen in Stichtse Vecht. Deze zijn getoetst aan de criteria die de raad in heeft meegegeven, zoals ruimtelijke inpassing, technische realiseerbaarheid, verkeers- en sociale veiligheid.

Er zijn drie typen locaties onderzocht:

1. Locatie die direct beschikbaar is
Een dergelijke locatie kan snel ingezet worden omdat de voorzieningen al aanwezig zijn. Op deze manier kan Stichtse Vecht op korte termijn een bijdrage leveren aan de opvang van vluchtelingen.
2. Transformatielocatie
Een dergelijke locatie gaat uit van bestaande bouw, die aangepast moet worden voor een opvanglocatie. Deze verandering van de bestemming is tijdelijk.
3. Kantorenlocatie
Dit type gaat uit van bestaande bouw, dat aangepast moet worden voor een opvanglocatie. Deze verandering kan tijdelijk zijn, waarbij de duur van de tijdelijkheid kan varieren.

Voor elke type locatie heeft het college een concrete locatie aangewezen die zij als meest geschikt voor de opvang van vluchtelingen ziet. B&W leggen deze keuze voor aan de raad en vragen de raad om een keuze te maken uit een van de vier locaties. Het gaat om de volgende locaties: Residence De
Maarsseveense Plassen, aan de Gageldijk in Maarssen (direct beschikbaar), een transfomatielocatie aan de Merwedeweg in Breukelen en kantorencomplexen aan de Planetenbaan en het Bisonspoor in Maarssen.

Een eerste verkenning bij betrokken eigenaren van genoemde locaties leert dat zij willen meewerken aan het realiseren van een opvanglocatie. Ook zij zien het als hun maatschappelijke verantwoordelijkheid om vluchtelingen opvang te bieden.

Vandaag hebben burgemeester en wethouders de besturen van de betrokken wijkcommissies en bewonersverenigingen persoonlijk geinformeerd en is afgesproken dat de gemeente op korte termijn met hen verder in gesprek gaat. Ook wordt bij alle omwonenden een informatiebrief bezorgd.

Het voorstel van B&W wordt besproken in de commissievergadering van 8 december. Een week later, op 15 december, zal de gemeenteraad het voorstel bespreken. Bij de besluitvorming kan de raad ook gebruik maken van het onderzoek dat recent in opdracht van het college is verricht door bureau
Necker van Naem naar de opvattingen van inwoners van Stichtse Vecht over de opvang van vluchtelingen.

Voor inwoners zullen na de raadsbesluitvorming informatiebijeenkomsten worden georganiseerd. Omwonenden van de genoemde locaties en direct belanghebbenden zullen hiervoor worden uitgenodigd. Zodra hierover meer bekend is, wordt dit gepubliceerd op www.stichtsevecht.nl.