Parijzenaar mijdt na aanslagen nog altijd OV


24 november 2015, 21:41

LIJNDEN - De aanslagen in Parijs hebben nog altijd flinke gevolgen voor de mobiliteit in de Franse hoofdstad. Eerder verklaarde de RATP (metro/regiotrein) al dat het aantal reizigers sinds de aanslagen met 10 % is afgenomen. Dat betekent dat dagelijks tot een half miljoen mensen minder met het
OV reizen.

Vandaag verklaart de directeur van private vervoerder Keolis dat het gebruik van hun vervoersmiddelen in Parijs ook met 10 % is gedaald. In de rest van het land is er rond grote steden sprake van 2 % daling. De verklaring hiervoor is dat mensen nog steeds bang zijn voor het OV na de aanslagen.
In een peiling die onlangs werd afgenomen geeft 24 % van de Parijzenaars aan dat ze sinds de aanslagen minder gebruik maken van het OV.

Heel veel files

De VID constateert ook deze week weer extreme files rond de Franse hoofdstad. Gemiddeld staat er op een werkdag tijdens een ochtend- of avondspits 100 tot 150 kilometer meer file dan gebruikelijk. Vandaag bijvoorbeeld was de avondspits weer goed voor 375 kilometer file, terwijl er normaal 225
kilometer staat.

Opvallend is ook de mate van verzadiging: de Parijzenaar die de auto neemt is normaal tijdens de dinsdagavondspits 30 % langer onderweg. Dat was tijdens deze dinsdagavondspits bijna 75 %. Op een rit die in de normale situatie een uur duurt, moet je daar dan 45 minuten bij optellen.

Foto: (c) VID