De nationale opera start met opera forward talks

Persbericht

De nationale opera start met opera forward talks

Sprekers Pierre Audi, Peter Greenaway, Claron McFadden, Robbert Dijkgraaf, Chantal Mouffe, Gijs Scholten van Aschat, Colin Benders en anderen

De Nationale Opera start met Opera Forward Talks. In aanloop naar Opera Forward Festival worden er vijf Talks georganiseerd in samenwerking met diverse Amsterdamse onderwijsinstellingen. Vooraanstaande kunstenaars en wetenschappers uit binnen- en buitenland spreken over de rol van de kunsten, nu en in de toekomst. Onder de sprekers zijn onder andere Peter Greenaway, Claron McFadden, Chantal Mouffe, Robbert Dijkgraaf, Gijs Scholten van Aschat en Colin Benders.

Tijdens de eerste Talk, op 24 november in het Universiteitstheater van de Universiteit van Amsterdam, licht Pierre Audi, directeur van De Nationale Opera, zijn plannen voor het festival toe. Vervolgens verteld regisseur Monique Wagemakers over de relatie tussen regie en vormgeving. Tot slot gaan drie jonge internationaal opererende operaregisseurs, Lotte de Beer, Sjaron Minailo en Floris Visser, met elkaar in gesprek over de toekomst van opera. De gespreksmoderator is muziektheatermaker Gable Roelofsen.

Opera Forward Festival is een nieuw initiatief van De Nationale Opera dat zich richt op de toekomst van de kunstvorm opera. Het festival vindt plaats tussen 15 en 25 maart 2016 en bestaat uit vier producties – waaronder twee wereldpremières – en een uitgebreide festivalprogrammering rondom het thema 'bezieling'.

De Opera Forward Talks zijn vrij toegankelijk; plaatsen zijn ongeveer een maand van tevoren te reserveren via operaforwardfestival.nl.

Het volledige overzicht van de lezingen:

Pierre Audi, Monique Wagemakers, Lotte de Beer, Floris Visser, Sjaron Minailo en moderator Gable Roelofsen De toekomst van opera 24 november 2015, 18.00-19.30 uur, Universiteit van Amsterdam

Peter Greenaway

Visuele creativiteit in het digitale tijdperk

14 januari 2016, 18.00-21.00 uur, Nederlandse Filmacademie

Claron McFadden en Robbert Dijkgraaf

Chaos en structuur in muziek en wetenschap

28 januari 2016, 16.00-17.30 uur, Conservatorium van Amsterdam

Chantal Mouffe

Kunst als politieke ruimte

23 februari 2016, 17.30-19.00 uur, De Theaterschool

Gijs Scholten van Aschat en Colin Benders (Kyteman)

Vrijheid en bezieling in muziek en theater

25 februari 2016, 16.30-18.00 uur, Vrije Universiteit