Minister Blok: meer mobiliteit personeel Rijk noodzaak

Nieuwsbericht | 24-11-2015 | 07:34

Ambtenaren bij de rijksoverheid moeten vaker van functie of organisatie wisselen. Dat gebeurt nu te weinig. Dat levert risico's op voor de tevredenheid van medewerkers over hun baan, de aantrekkelijkheid van de overheid als werkgever en de kwaliteit van de dienstverlening. Minister Blok (Rijksdienst) komt daarom met maatregelen om het wisselen van baan te bevorderen. Een van die maatregelen is in het (vaste) arbeidscontract laten opnemen dat werknemers af en toe van functie veranderen.

Bij ongewijzigd beleid zal de mobiliteit eerder verslechteren dan verbeteren, ook omdat het personeel verder vergrijst. Mobiliteit moet de norm worden. Daar moet het Rijk als werkgever meer aan doen dan voorheen, maar ook de werknemer zelf is verantwoordelijk om zich bewust te zijn van maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op zijn of haar baan. In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Blok daarom onder meer de volgende maatregelen voor:

* Ministeries en diensten moeten uiterlijk eind 2016 aangeven hoe ze meer mobiliteit gaan realiseren en welk personeel de komende jaren nodig is.

* Het uitbreiden van de maximale benoemingstermijn van zeven jaar naar het gehele topmanagement, inclusief directeuren.

* Beter zicht op de interne arbeidsmarkt, zodat sneller te zien is welk werk (tijdelijk of vast) er rijksbreed beschikbaar is.

* Een intern platform ontwikkelen waarop medewerkers hun baan zelf `in de etalage kunnen zetten'.

* Het uitbreiden van pools van flexibel inzetbare medewerkers.

* Het beoordelen van leidinggevenden op de gerealiseerde personeelsmobiliteit.

De mobiliteit bij de werknemers van het Rijk is het laagst van alle andere overheden en de markt. De uitstroom in 2013 was inclusief pensioen 4,0 procent. Bij gemeenten was dat 7,7 procent en in de markt gemiddeld 5,5 procent. Van de medewerkers ging 0,9 procent naar een functie buiten het Rijk. Slechts 0,7 procent stapte over naar een functie binnen het Rijk.

Begin oktober is met de vier vakbonden binnen het Rijk afgesproken voor de volgende cao te werken aan een agenda voor strategisch personeelsbeleid. Het is belangrijk om daarbij ook afspraken te maken over meer mobiliteit en flexibele inzet van personeel.