De Stemming: hoe staan de partijen ervoor?

Radio en TV | di 24 nov 2015

Auteur Gijs Rademaker

Redactie Rozemarijn Lubbe

Om 13:00 uur wordt de uitslag bekend gemaakt van De Stemming, de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK.

Hoe staat het er voor met de virtuele zetelstand? Blijft de partij van Geert Wilders stijgen in de zetelpeiling en verliezen de coalitiepartijen opnieuw stemmen? Of zijn de rollen ineens omgedraaid?

Over De Stemming

De Stemming is een peilmethode met vooral aandacht voor de zwevende kiezer. Een groot deel van het electoraat twijfelt tussen twee of drie partijen. De methode die De Stemming gebruikt sluit hierbij aan: kiezers kunnen namelijk in totaal vijf stemmen verdelen. Zij geven al deze stemmen aan een partij of aan meerdere partijen. Daarmee geeft De Stemming ook inzicht in de strijd tussen partijen en in kiezersbewegingen.

De Stemming is gebaseerd op een steekproef van steeds 3000 respondenten uit het Intomart GfK online panel. De steekproef is gestratificeerd naar CEBUCO-regio, sekse, leeftijd en opleiding, het stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen van september 2012 en religieuze overtuiging per CBS-landsdeel. Per meting heeft telkens ongeveer de helft van de respondenten de vragenlijst ingevuld.