Veertig podiumkunstfestivals vragen 2,4 miljoen euro

Veertig podiumkunstfestivals vragen 2,4 miljoen euro

In een open brief vragen veertig culturele festivals aan de Tweede Kamer om 2,4 miljoen euro extra vrij te maken voor podiumkunstfestivals en om dit budget onder te brengen bij het Fonds Podiumkunsten. Daarnaast dringen de podiumkunstfestivals er bij de Tweede Kamer op aan om te kiezen voor samenhang voor de podiumkunstfestivalsector als geheel.

De festivals komen in actie omdat door een herverdeling van budgetten en diverse moties van de Tweede Kamer maar 180.000 euro beschikbaar is om deze festivals te ondersteunen. Het oorspronkelijke budget van 2,6 miljoen euro is volledige verdeeld.

Vijf voor twaalf

De komende week besluit de Tweede Kamer over de verdeling van de landelijke cultuurgelden voor de periode 2017 * 2020. Zowel de Raad voor Cultuur als Minister Bussemaker erkenden eerder dit jaar het grote belang en de hoge kwaliteit van de Nederlandse podiumkunstfestivals. Beide gaven daarbij tevens aan dat meer budget in de komende vier jaar broodnodig is. "Nu duidelijk begint te worden wat er na vele maanden aan gesprekken, lobby en geld schuiven over blijft voor de podiumkunstfestivals (theater, dans, muziek en vele nieuwe vormen, 90% van het festivalaanbod in Nederland), dan is het collectieve resultaat teleurstellend te noemen*, schrijven de festivals die dan ook een dringend beroep doen op de Tweede Kamer om de volgende twee punten alsnog mee te nemen in de beraadslaging:

1. Maak 2,4 miljoen euro extra vrij voor podiumkunstfestivals en breng dit budget onder bij het Fonds Podiumkunsten.

Na het aannemen van de eerdere moties worden er uit de extra festivalmiddelen een drietal podiumkunstfestivals geholpen, voor de grote groep podiumkunstfestivals gebeurt er vrijwel niets, terwijl er wel een jeugdtheatergezelschap voor 5 ton uit het extra festivalgeld gefinancierd wordt. Dit leidt in de komende vier jaar tot grote problemen voor de kwaliteits-podiumkunstfestivals overal in het land. De lacune in het landelijke cultuurbeleid aangaande podiumkunstfestivals, die door de Raad voor Cultuur terecht werd benoemd, blijft bestaan en leidt onherroepelijk tot het einde van een aantal smaakmakende podiumkunstfestivals. Het nu niet kiezen voor podiumkunstfestivals laat in de komende jaren diepe sporen achter in lokale en nationale culturele infrastructuren.

2. Kies voor samenhang

De podiumkunstfestivals achten het Fonds Podiumkunsten en de Raad voor Cultuur goed in staat onderbouwde, inhoudelijke afwegingen te maken wat betreft subsidi*ring van instellingen en/of het invullen van functies binnen de culturele basisinfrastructuur. Er zijn een aantal reparaties gedaan, maar verdere moties die vanuit de Tweede Kamer pleiten v**r individuele podiumkunstfestivals doorkruisen deze methodiek en werken verstorend voor de samenhang in de podiumkunstfestivalsector. Wij pleiten ervoor nu geen nieuwe individuele ondersteuningsmoties meer in te dienen. Kies voor samenhang.

Tweede Kamer moet sector overeind houden

De podiumkunstfestivals hopen dat de Tweede Kamer een verstandig besluit wil nemen om deze beeldbepalende, richtinggevende maar financieel ondergewaardeerde sector alsnog overeind te houden, zoals eens de bedoeling was. Het gat tussen de BIS waar4 miljoen beschikbaar is voor 4 podiumkunstfestivals en het Fonds Podiumkunsten waar 2,1 miljoen euro te verdelen isonder een grote groep kwaliteitsfestivals op het terrein van dans, theater en muziek door heel Nederland is ook na de laatste BIS-reparaties nog veel te groot. De door de minister, de raad van cultuur en de kamer gewenste makelaars functie van festivals tussen innovatief kwaliteitsaanbod en publiekkan alleen vervuld worden als er nu gekozen wordt voor de podiumkunstfestivalsector als geheel, en dus door 2,4 miljoen euro extra toe te voegen aan het Fonds Podiumkunsten.

Verenigde Nederlandse Podiumkunstfestivals:

Theaterfestival Boulevard

Noorderzon

Nederlands Theaterfestival

Nederlandse Dansdagen

Grachtenfestival Amsterdam

November Music

Spring

Julidans

Eurosonic Noorderslag

Circo Circolo

Holland Festival

Incubate

Internationaal buitentheaterfestival

Deventer op stelten

ITs festival

Jonge Harten

Motel Mozaque

Operadagen Rotterdam

Over het IJ festival

Reuring

Zeeland Nazomerfestival

Gaudeamus Muziekweek

Oerol

Festival Cement

Festival Oude Muziek

Parade

Karavaan

Festival Oranjewoud

Holland Dance

Le Guess Who

Tweetakt

Amsterdams Kleinkunstfestival

Cultura Nova

Dancing on the Edge

Music Meeting Strp Festival

Into the great wide open

Tromp

Musica Sacra Maastricht