'Misstanden distributiecentra AH en Jumbo'

TV | di 24 nov 2015

Verslag Tom van 't Einde

Redactie Jan Salden

Werknemers in de distributiecentra van Albert Heijn en Jumbo worden structureel onder druk gezet en geintimideerd. Daarnaast worden arboregels en veiligheidsvoorschriften met voeten getreden, en worden zieke werknemers opgejaagd zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan.

Dat blijkt uit onderzoek van tv-programma EenVandaag. Volgens de werknemers leidt de hoge werkdruk tot stress en conflicten op de werkvloer, en gebeuren er geregeld ongelukken. De Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) roept werknemers op misstanden te melden.

EenVandaag voerde de afgelopen maanden, op voorwaarde van anonimiteit, gesprekken met een groot aantal medewerkers in distrubutiecentra van Albert Heijn en Jumbo. Zij zeggen permanent opgejaagd te worden om in hun ogen onrealistische productienormen te halen. Uitzendkrachten die de norm niet halen verliezen na een waarschuwing hun baan. Werknemers in vaste dienst worden geintimideerd en bedreigd met consequenties voor salaris of baanbehoud.

Ongelukken

De druk die op werknemers wordt uitgeoefend leidt tot onveilige situaties, zeggen medewerkers. Veiligheidsvoorschriften worden volgens hen dagelijks overtreden. Als gevolg daarvan gebeuren er geregeld ongelukken. ,,Alleen in ons DC zijn er dit jaar al ruim 70 ongelukken gebeurd", zegt een medewerker van Albert Heijn in EenVandaag. Het gaat vaak om aanrijdingen met heftrucks, en daarnaast vallen geregeld pallets uit de metershoge stellingen.

Volgens werknemers eindigen ongelukken vaak met klein letsel, maar is het wachten tot het een keer echt mis gaat. Vakbond FNV is bezorgd: ,,We hebben vorig jaar een zwaar ongeluk gehad in het Jumbo-distributiecentrum in Woerden", zegt bestuurder Karin Boelens. ,,Mensen zijn met een kapotte hersenpan afgevoerd naar het ziekenhuis. Het lichamelijk welzijn van mensen is in geding."

Verzuim

In de distributiecentra van Jumbo worden ook arboregels overtreden. De Inspectie SZW doet momenteel onderzoek naar te zwaar beladen containers met boodschappen. Die mogen volgens de afspraken maximaal 400 kilo wegen, maar in de praktijk worden ze tot bijna 600 kilo volgeladen. Werknemers lopen daardoor klachten aan schouders, armen en hun rug op. Volgens medewerkers wordt personeel dat ziek is onder druk gezet zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan. Werknemers met fysieke klachten of zelfs een gebroken pols of enkel worden gedwongen weer aan het werk te gaan. Albert Heijn en Jumbo laten in een reactie weten zich niet in het geschetste beeld te herkennen. Bekijk hun uitgebreide reacties rechtsboven op deze pagina.