Musea op weg naar verduurzaming

Gepubliceerd op: 24 november 2015 | Gewijzigd op: 24 november 2015

Het Van Gogh museum heeft het Breeam keurmerk behaald, het enige museum ter wereld dat dit is gelukt. Dat heeft RVO.nl en de gemeente Amsterdam geinspireerd om alle musea in Amsterdam te verduurzamen.

Hierbij sluiten deze partners weer aan bij een project van de landelijke Museumvereniging. De ambitie is helder: de grootste musea van de stad behalen allen het Breeam keurmerk.

Wat is Breeam?

Breeam (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) is een internationaal gerenommeerd duurzaamheidskeurmerk. Breeam-in-use beoordeelt duurzaamheidsprestaties op drie niveaus: Gebouw, Beheer en Gebruik. Het beoordeelt deze op negen verschillende duurzaamheidscategorieen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik & ecologie en vervuiling.

Nulmeting

De gemeente en de RVO hebben de zeven grootste musea in de stad een Breeam nulmeting aangeboden. Op basis van de nulmeting kan het museum met concrete maatregelen gericht werken aan de invoering van het keurmerk. Ingenieursbureau Haskoning voert deze Breeam nulmetingen uit.

Stimulans andere musea

Er zijn veel musea in Amsterdam. Verwacht wordt dat de effecten van de verduurzaming van de Amsterdamse musea ook een stimulans zullen vormen voor musea in de rest van het land.