`Naam vermelden bij geld overmaken is een farce'

Radio | di 24 nov 2015

Redactie Lammert de Bruin

De naam van de begunstige vermelden als je geld overmaakt blijkt helemaal geen zin te hebben. Er wordt namelijk nooit naar gekeken, onthult de Consumentenbond vandaag. Zelfs de klantenservices van de grote banken, op die van de ING na, denken nog altijd dat banken bij geld overmaken, controleren of bij een rekeningnummer wel een juiste naam is opgegeven. Maar dat blijkt helemaal niet het geval.

Volgens de Consumentenbond doet geen enkele Nederlandse bank aan naam-en rekeningnummercontrole en zijn ze ook niet van plan daar verandering in te brengen. De bond noemt het onbegrijpelijk dat bankklanten niet de mogelijkheid hebben om te controleren of het rekeningnummer waar ze geld naar overboeken wel hoort bij de naam die ze opgeven. Zo wordt fraude voor kwaadwillenden wel erg eenvoudig.

Want eenmaal verkeerd gestort geld terughalen is niet makkelijk. Als de persoon die het geld onterecht kreeg niet meewerkt dan kun je naar je geld fluiten.

Domme uitspraken van Trump deel 456

We zouden een dagelijkse rubriek kunnen starten over Donald Trump. Want de ene na de andere uitspraak van de presidentskandidaat zorgt in de VS voor ophef.

Nu heeft hij onder meer weer gezegd dat, als hij president van de VS is, binnen de kortste keren `waterboarding' weer zal worden ingevoerd.

Dit zei hij tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Columbus, Ohio. "Of ik voor waterboarding ben? Reken maar van yes! Meteen. Ik ben meer dan voor. Het werkt. En als het niet werkt, dan toch toepassen, want ze verdienen het voor wat zij ons aandoen. We zijn soft geworden, weekhartig. We worden het lachertje van de wereld."

De omstreden verhoormethode is bij de Amerikaanse inlichtingendiensten afgeschaft onder de regering Bush, omdat het als martelmethode wordt gezien. Eerder dit weekend opperde Trump dat de aanslagen in Parijs minder erg waren geweest als iedereen in Parijs een wapen had om zichzelf mee te verdedigen en twitterde hij niet kloppende cijfers in een statistiek over hoeveel zwarte mensen in de Verenigde Staten worden neergeschoten.

Programmeur automatiseert zijn werk, tot aan de koffie toe

Moe van het werken? Breng dan even een bezoekje aan de site GitHub, een pagina voor webprogrammeurs die daar software met elkaar delen. Programmeur Nihad Abbasov deelt een aantals scripts die je werk een stuk makkelijker zouden kunnen maken. Hij had ze van een ietwat luie collega die bij zijn bedrijf was vertrokken.

Na zijn vetrek kwamen ze er op kantoor achter dat hij het zichzelf wel heel erg makkelijk had gemaakt. Zo had hij een script ontwikkeld die, als de computer na 21.00 nog was ingelogd, automatisch een bericht verstuurde naar zijn vrouw met de tekst dat hij moest overwerken. Ook had hij een script getiteld `kater', dat automatisch een berichtje stuurde als hij niet voor 8.45 was ingelogd op zijn werk. `Voel me niet zo goed, werk vanuit huis', werd dan verstuurd.

Verder had hij een automatische reply bedacht voor een vervelende klant waarvan de computer steeds vastliep. Diens mails werden automatisch gescand op termen als 'help', 'probleem' en 'sorry' om hem vervolgens automatisch te voorzien van de laatste backup van zijn bestanden. Met de ogenschijnlijke vriendelijke woorden : "Geen probleem, gast, wees voorzichtiger volgende keer". De naam van dat script zegt echter genoeg: 'kumar-eikel'.

Het mooiste script is echter de koffiemachinescript.

Met een druk op de knop kon de man het koffieapparaat op kantoor hacken. Het script wachtte eerst 17 seconden om de koffieautomaat te hacken en op te dragen een latte te brouwen. Daarna liet het het apparaat vervolgens nog eens 24 seconden wachten om de latte in een bekertje te gieten. Die totale tijdspanne kwam exact overeen met de tijd die de man nodig had om van zijn bureau naar de koffieautomaat te lopen.

Jongen verbreekt wereldrecord Kubus

Ken je ze nog? De Rubik's kubussen, met 6 gekleurde vakjes aan elke zijde die je bijelkaar op kleur moet zien te krijgen? Er worden nog steeds wedstrijden georganiseerd wie dat het snelste kan doen.

De 14-jarige Lucas Etter uit Maryland was het afgelopen weekend tijdens zo'n officiele wedstrijd wel heel erg snel. Nadat hij 9 seconden de kubus mocht bestuderen pakte hij het ding in z'n handen en puzzelde in een megasnelheid van 4,9 seconden de vier vlakken op kleur. Een wereldrecord dat iemand nog maar moet zien te verbreken. IFrame