Gemeente Leiden: Collegebesluiten

dinsdag, 24 november 2015

Aanscherping regeling briefadres ter voorkoming van adresfraude, Reactie op het advies en rapport van de Rekenkamercommissie 'Rekenen voor duurzaam Leiden'

Aanscherping regeling briefadres ter voorkoming van adresfraude 15.1012

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het beleid inzake briefadres aan te scherpen. Het komt voor dat personen ten onrechte op een briefadres in de Basisregistratie personen (BRP) ingeschreven staan. Dit kan leiden tot adresfraude. Naast de reeds bestaande regelgeving in de Wet BRP worden aanvullende criteria in de gemeentelijke regeling opgenomen.

Reactie op het advies en rapport van de Rekenkamercommissie 'Rekenen voor duurzaam Leiden' 15.1030

Rekenkamercommissie heeft op verzoek van de raad onderzoek laten verrichten naar de meetbaarheid van duurzaamheidsprestaties en de besteding van de duurzaamheidsmiddelen (tot medio 2015). In het bijzonder is gekeken naar de duurzaamheidsfondsen `Investeren in thuis' en `Duurzame initiatieven' (2013 - medio 2015) en de Duurzaamheidsprojecten 2015. Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten per brief aan de gemeenteraad te reageren op de uitkomsten van het onderzoek. Het onderzoek van de Rekenkamer heeft geresulteerd in aanbevelingen om duurzaamheidsprestaties meer meetbaar te maken. Dat geeft de mogelijkheid om maatregelen op kosteneffectiviteit af te wegen. Ook is een rekentool ontwikkeld om de kosteneffectiviteit van duurzaamheidsmaatregelen te bepalen Met de duurzaamheidsagenda 2016 - 2020 wordt al een flink deel van de aanbevelingen ingevuld. Hierin staan 16 concrete doelstellingen met 10 meetbare indicatoren. Naast kwantitatieve doelen zijn er ook kwalitatieve wensen, zoals educatie, communicatie en onderzoek. Het fonds lokale initiatieven richt zich voornamelijk op het creeren van bewustwording, een effect op lange termijn waarvan de directe duurzaamheidswinst moeilijker meetbaar is. De rekentool is welkom en helpt ons maatregelen te onderzoeken op kosteneffectiviteit. Op basis daarvan zullen ook de gesubsidieerde maatregelen uit het fonds `Investeren in Thuis' nader worden bekeken.

Raadsvoorstellen

Het college van burgemeester en wethouders heeft de volgende besluiten genomen en ter besluitvorming aan de gemeenteraad aangeboden:

Uitvoeringsbesluit Singelparkroute 15.1031

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het uitvoeringsbesluit voor de Singelparkroute aan de gemeenteraad voor te leggen. Met de aanleg van de Singelparkroute ontstaat een aaneengesloten route die de parkbezoeker op een vanzelfsprekende manier langs alle bijzondere plekken en parken van het Singelpark leidt. De route wordt herkenbaar met de toepassing van parkelementen. op parkpoorten, banken en informatieborden en begeleidt de parkbezoeker van park naar park. Na vaststelling door de gemeenteraad en de aanbesteding, start de uitvoering naar verwachting in 2016.

Monitor sociaal domein `2015 Het jaar van de transitie' 15.1019

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft ingestemd met de Monitor sociaal domein `2015 Het jaar van de transitie'. Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld te besluiten dat deze monitor gebruikt wordt bij de verdere beleidsontwikkeling binnen het sociaal domein. Per 1 januari 2015 is een groot aantal taken en verantwoordelijkheden op het gebied van de Wmo, Jeugdhulp en Werk en inkomen overgeheveld van het Rijk naar de gemeente. De monitor sociaal domein 2015 geeft inzicht in het gebruik van de voorzieningen en de ervaringen met de nieuwe werkwijze. De monitor is tot stand gekomen in nauwe samenspraak met inwoners die ondersteuning hebben ontvangen.

Technische wijziging verordening Jeugdhulp Leiden 2015 15.1014

Het college van burgemeester en wethouders heeft ingestemd met een wijziging in de verordening Jeugdhulp Leiden 2015 en deze ter vaststelling aan de raad aangeboden. De verordening beschrijft de wijze waarop in de regio Holland Rijnland jeugdhulp kan worden geboden. De gewijzigde passage doet recht aan de regionale samenwerking en voorkomt onduidelijkheid over de financiering.

Verordening tot wijziging Deelverordening Cultuursubsidies 2013 15.1015

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de Deelverordening Cultuursubsidies 2013 aan te passen als gevolg van de bezuinigingen op de cultuursubsidies, die de gemeenteraad eerder heeft vastgesteld. Het gaat onder andere om de subsidieregeling voor tentoonstellingen die met ingang van 2016 is komen te vervallen.

Deelverordening Amateurkunst Subsidies 2016-2017-2018 15.1016

Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor de verordening tot wijziging van de Deelverordening Amateurkunst Subsidies 2013-2014-2015 vast te stellen. De subsidiebedragen zijn aangepast als gevolg van de bezuinigingen op de amateurkunstsubsidies die de gemeenteraad al eerder heeft vastgesteld.

Burgemeestersbesluiten

Vaststellingsovereenkomst met betrekking tot OV-chippoorten 15.1025 / BB 15.102

Het college van burgemeester en wethouders heeft nadere afspraken gemaakt met de NS over de ingebruikname van de OV-Chippoortjes. Deze nadere afspraken zijn vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Hiermee is er een evenwichtige balans tussen de wens van de NS om agressie in het openbaar vervoer tegen te gaan en onze wens om passage door het station Leiden Centraal mogelijk te houden. De raad wordt door middel van een raadsinformatiebrief geinformeerd over het bereikte akkoord.

Uitvoeringsbesluit Singelpark/deelproject Energiepark (herinrichting Nuon-terrein) 15.1032 / BB 15.101

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten het Uitvoeringsbesluit Energiepark (herinrichting Nuon-terrein) voor te leggen aan de gemeenteraad. Het Energiepark is onderdeel van het Singelpark. Het park biedt ruimte voor ontspanning, kleinschalige activiteiten en evenementen en sociale ontmoetingen. Er komt onder andere een gevarieerde selectie van nieuwe bomen, planten en bloemperken. Het dragende thema van het ontwerp is duurzaamheid en energie. Dit wordt o.a. zichtbaar en beleefbaar gemaakt in een verrassend speelelement met water, nevel, licht en kunst. Leiden krijgt er met de transformatie van dit gebied een uniek, groen, gevarieerd en levendig stadspark bij. Na vaststelling door de gemeenteraad start de uitvoering eind 2016.

Schriftelijke vragen

Overzicht van de beantwoording schriftelijke vragen die naar aanleiding van artikel 43, lid4 van het Reglement van Orde aan het college van burgemeester en wethouders zijn gesteld:

* Beantwoording schriftelijke vragen raadslid T. Kok (Groep Kok), ingekomen 19 oktober 2015, inzake gezondheidsrisico's vluchtelingen. 15.1013

Zie het origineel.