Marktverkenning duurzame stedelijke ontwikkeling India

Gepubliceerd op: 24 november 2015 | Gewijzigd op: 24 november 2015

India is een van de snelst groeiende economieen ter wereld met een relatief jonge bevolking. De groei confronteert het land met een aantal maatschappelijke en ruimtelijke uitdagingen.

Om de leefbaarheid in de Indiase steden te verbeteren, is het belangrijk de snelle verstedelijking goed te begeleiden. De stedelijke opgaven in India bieden Nederlandse bedrijven tal van kansen.

100 nieuwe Smart Cities

Het doel van de regering van premier Narendra Modi is om in geheel India 100 nieuwe Smart Cities te bouwen. Daarnaast versterkt het AMRUT programma de binnenstedelijke infrastructuur van 500 steden. De 'Housing for All' missie van de Indiase overheid moet minimaal 20 miljoen huishoudens uit de lagere klassen, voor 2022 voorzien van betaalbare sociale huisvesting. Voor deze enorme bouwproductie zoekt men naar innovatieve en duurzame bouwproducten en materialen.

Kustontwikkeling

Integrale kustontwikkeling en herstel van rivieren en hun directe omgeving worden langzaam maar zeker focusgebieden van steeds meer Indiase steden en deelstaten. India roemt de Nederlandse expertise op dit gebied en biedt daardoor goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.

Marktverkenning

De Indiase markt is groot en kan soms complex zijn. Daarom voerde het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) een marktverkenning uit. Het rapport beschrijft de kansen en niches voor Nederlandse bedrijven op het gebied van stedelijke ontwikkeling. De verkenning richt zich op ruimtelijke ordening, watermanagement en mobiliteit. Het Indiase Ministry of Urban Development en IenM stelden het rapport samen.