Nominaties Dom Bontje 2015 bekend


Bont voor Dieren start jaarlijkse internetverkiezing.

AMSTERDAM, 20151124 -- Vandaag start de verkiezing voor het Domste Bontje van 2015. De jaarlijkse verkiezing van een bekende Nederlander die bont draagt wordt georganiseerd door dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren. De genomineerden van 2015 zijn presentator Winston Gerschtanowitz, actrice Halina Reijn, zanger Jan Smit, presentatrice Anouk Smulders, ontwerper Mart Visser en prinses Beatrix.

Bont voor Dieren directeur Nicole van Gemert: ”De jaarlijkse Dom Bontje verkiezing wil aandacht vragen voor het dierenleed achter bont. Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bontkraag blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd.”

Presentatrice Anouk Smulders, actrice Halina Reijn en prinses Beatrix zijn alle drie genomineerd wegens het dragen van vossenbont. Dat vossen enkel voor hun vacht anaal geëlektrocuteerd worden, lijkt hen koud te laten. Vooral Prinses Beatrix blijkt ongevoelig voor dierenleed; zij is al voor de vierde keer genomineerd. In het tuintje van Jan Smit's hart is helaas geen plek voor wasbeerhonden; hij draagt de dieren liever als bontkraag in zijn nek. Ontwerper Mart Visser is genomineerd wegens zijn collecties vol vergaste nertsen en geëlektrocuteerde vossen. Winston Gerschtanowitz draagt coyotebont en maakt daarom kans op de jackpot: die van Dom Bontje 2015.

Minister Schippers en Martijn Krabbé besloten naar aanleiding van hun nominatie hun bontkraag onmiddellijk af te doen. Zo stelde Martijn Krabbé: “Ik ben tegen bont. De jas met bontkraag heb ik gekocht nadat mijn bagage was gestolen. Ik realiseer mij nu dat dit een verkeerde keuze is geweest. Normaal gesproken draag ik nooit bont en werk ik ook met een bontvrije kledingsponsor”.

Duizenden mensen brengen ieder jaar via internet hun stem uit op de Domme Bontjes. Daarmee is de verkiezing een succesvol middel gebleken om aandacht te vragen voor het dierenleed achter de bontkraag. Stemmen kan op www.bontvoordieren.nl/dom-bontje-verkiezing-2015.De verkiezing loopt tot 31 december 2015, waarna in januari 2016 de winnaar van deze oneervolle verkiezing bekend zal worden gemaakt.