Beinvloeden met emoties. Pathos en retorica

Beinvloeden met emoties. Pathos en retorica

Boekpresentatie in samenwerking met Universiteit Leiden, Werkgroep Retorica en uitgeverij AUP

24nov2015 17.00 - 18.30

Lezing

Welke rol spelen emoties als we elkaar willen overtuigen en ontroeren? In politiek, cultuur en in de media is naast argumenten ook de gevoelsfactor essentieel. Het net verschenen boek 'Beinvloeden met emoties. Pathos en retorica' is een verzameling essays, gericht op een breed publiek, over de rol van emoties in kunsten, politiek en media. Een boekpresentatie met o.a.: Twan Huys, Piet Gerbrandy en Jaap de Jong.

Beinvloeden met emoties. Pathos en retorica is een inspiratiebron voor hen die de rol van emoties beter willen begrijpen. Het boek geeft in meer dan dertig essays voorbeelden van het effect van emoties in toespraken, pamfletten, foto`s, film, beeldende kunst en muziek. Het gaat over subtiele beinvloeding via onbewust werkende muzikale taaltechnieken. Het handelt over de aantrekkelijkheid van anekdotes en concrete beelden en drieslagen. Het beantwoordt de vraag waar de emoties eigenlijk huizen: in de lever, de ziel, het hart, of toch de hersenen? Het beschrijft de woede van Achilles en de pathospraktijken van Cicero en Quintilianus. Ook het catastrofale pathos in de toespraken van Goebbels wordt uitgediept. Een verklaring wordt gegeven van het wonderlijke gebrek aan pathos in de Nederlandse politiek en de opvallende verandering die Wilders en Timmermans daarin aanbrengen. Wat is de rol van gevoelsargumentatie in het Nederlandse recht en in ISIS-filmpjes? En hoe werkt de betoverende zang van castraten, de emotie van Mahler, Lou Reed en Prince?

Tijdens deze boekpresentatie komen auteurs Olga van Marion, Christoph Pieper, Maurits Berger en Piet Gerbrandy aan het woord. Jaap de Jong modereert en reikt het eerste exemplaar uit aan Twan Huys.

Over de sprekers

Jaap de Jong is hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media en retoricaspecialist aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij redacteur van maandblad Onze Taal en co-auteur van boeken als De eerste minuten (2004), Handboek Stijl (2009), Beeldtaal (2010) en Bending opinion (2010). Hij doet onderzoek naar retorische en stilistische aspecten van journalistiek en politieke toespraken.

Olga van Marion is Universitair Docent Gouden Eeuw en Verlichting aan de Universiteit Leiden. Ze publiceert en geeft lezingen op het gebied van toneel en lyriek en is (co-)auteur van boeken als Heldinnenbrieven (2005), Princesse Lietboec (2007), Women`s Writing from the Low Countries (2010), Vrouw van het Vaderland (2011), Boeken onder druk (2011) en Schokkende boeken! (2014).

Christoph Pieper is Universitair Docent Latijn aan de Universiteit Leiden. Zijn onderzoek richt zich op de sociale en politieke rol van retorica in de oudheid en op de receptie van de klassieke welsprekendheid in de Renaissance. Hij is de auteur van een boek over de Florentijnse dichter Cristoforo Landino (verscheen 2008) en heeft meerdere wetenschappelijke bundels uitgegeven.

Maurits Berger (jurist en Arabist) is hoogleraar Islam en het Westen aan de Universiteit Leiden, heeft zeven jaar gewoond in het Midden-Oosten waar hij werkte als journalist en als onderzoeker. Hij is verbonden aan Clingendael, is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Religie, Recht en Beleid, en lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ronny Boogaart is verbonden aan het Leiden Universitu Centre for Linguistics. Hij is docent bij de opleidingen Nederlands en Taalwetenschap en doet onderzoek naar modale en conditionele constructies. In 2015 verscheen van hem Een sprinter is een stoptrein zonder wc. De sturende kracht van taal.

Twan Huys is journalist en presentator van Nieuwsuur en bedenker en presentator van Collegetour. Hij publiceerde o.m. Meesters en Ik ben een New Yorker. En is momenteel bezig met aan een boek over de Clintons.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25