Mode, meer dan 'kijk mij!'

Mode, meer dan 'kijk mij!'

In samenwerking met CREATE-IT applied research (onderdeel van HvA Domein Digitale Media en Creatieve Industrie)

24nov2015 20.00 - 21.30

Lezing

Kledingstukken en de bijbehorende (merk)imago's worden zowel in de praktijk als in de modetheorie voortdurend in verband gebracht met de identiteit van de drager. Maar welke onderwerpen raken buiten beeld door de fixatie op de verbinding tussen mode en identiteit? In het kader van het Create-it onderzoeksprogramma Fashion & Culture gaan wetenschapper Rebecca Louise Breuer en ontwerper, kunstenaar en onderzoeker Elisa van Joolen daarover met elkaar en het publiek in debat.

Wat betekent de relatie tussen mode en identiteit? Communiceren bepaalde merken en kledingstukken daadwerkelijk iets unieks en representeren ze wat of wie we (willen) zijn? Is er meer met mode te doen en kunnen we - of bestaat er zelfs de noodzaak om - er op een andere manier over na te denken? Tijdens deze avond buigen we ons over wat er problematisch is aan de verbinding van mode met identiteit. Bovendien vragen we ons af op welke manier we deze problemen voor het voetlicht kunnen brengen en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn.

Hierbij onderwerpen we onze huidige manier van denken in identiteiten aan een kritisch en creatief onderzoek. Na een korte introductie waarin het werk van de onderzoekers wordt toegelicht, wordt het publiek gevraagd te participeren in een empirisch onderzoek naar de relatie tussen persoonlijk bezit en betekenis. Vervolgens behandelen Breuer en Van Joolen aan de hand van een aantal stellingen de schaduwkanten en bedenkingen bij de verbinding tussen mode en identiteit. Het publiek wordt aangemoedigd zich te mengen in de discussie en aanvullende vragen en bijkomende zaken aan de orde te stellen. Moderator van de avond is modejournaliste Martine Schlingmann.

Over de sprekers

Rebecca Louise Breuer is filosoof, onderzoeker en docent. Ze promoveerde begin november op het proefschrift "Fashion Beyond Identity. The Three Ecologies of Dress". Ze onderzoekt de ethische context van mode en technologie vanuit een geesteswetenschappelijk perspectief binnen het lectoraat Fashion, Research & Technology. Rebecca publiceerde artikelen in Critical Studies in Fashion & Beauty (2014), op Fashion United (2015) en voor de International Foundation of Fashion Technology Institutes (2012 en 2016). Rebecca doceert culturele filosofie en visuele cultuur aan het Amsterdam Fashion Institute - AMFI, waar ze tevens het Fashion Theories programma cooerdineert.

Elisa van Joolen is ontwerper, kunstenaar en onderzoeker. Ze is als docent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Haar werk is zowel binnen de mode als beeldende kunst gepresenteerd, zoals in het Museum Boijmans Van Beuningen, Museum fuer Kunst und Gewerbe in Hamburg, Casco - Office for Art, Design and Theory in Utrecht, OCAT Art Terminal in Shanghai en tijdens de New York Fashion Week. In 2013 is ze 11x17 gestart; een doorlopend project dat gangbare aannames uit de mode-industrie bevraagt, en nieuwe productiemethodes verkent. Een deel van dit project, Invert Footwear, was genomineerd voor de Dutch Design Award en New Material Award. Bijbehorende publicatie: 11x17 Reader is nu te zien (en te koop) in de `Best Verzorgde Boeken 2014` tentoonstelling, Stedelijk Museum Amsterdam.

Martine Schlingmann werkte als modejournaliste en volgt een master wijsbegeerte.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam

+31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25