Stakingsbereidheid voor goede cao neemt steeds meer toe


* 26-11-2015
* Erwin Albrecht
*

Bij stakingsacties in Friesland en bij DAF in Eindhoven hebben 1400 werknemers vandaag het werk neergelegd voor een goede cao in de Metalektro. Petra Bolster, regiobestuurder van FNV: "We zien de vastberadenheid alleen maar toenemen, juist als het gaat om de doorgeslagen flexibilisering.
Werkgevers vergeten blijkbaar dat ze met mensen van doen hebben, niet met robots."

DAF probeert de schade van de staking te beperken door de middagploeg voor de ochtend op te roepen. Bolster: "Daarmee kan DAF in de ochtend de productie handhaven op 70%, maar 's middags is er dan niemand meer inzetbaar om het werk te doen, dan ligt alles dus stil. Het is overigens wel een
goed voorbeeld van de doorgeschoten flex waartegen de mensen staken: komen wanneer de baas dat opdraagt, zonder ook maar enige rekening te houden met het priveleven van de medewerkers". Bij DAF staken ongeveer 1000 medewerkers.

Friesland

In Heerenveen melden 400 werknemers zich de stakingsbureaus van FNV en CNV in het Abe Lenstra stadion van Heerenveen. Ze werden daar toegesproken door Anne van Dijk en Jos Brocken van FNV Metaal. Anne van Dijk kijkt terug op opnieuw een fantastische bijeenkomst. "Het wordt tijd dat de
werkgevers ingaan op de eisen van de vakbonden. Maar voorlopig zijn ze zo flexibel als de Afsluitdijk". In Heerenveen gaan de stakers 48 uur in staking.



Een aanzienlijk deel van de stakers legt ook morgen het werk neer. Dan sluiten werknemers uit Noord-Holland zich bij de acties aan.