Gemeente Dinkelland vangt vluchtelingen op

PersBERICHT

Denekamp, 18 november 2015

Gemeente Dinkelland vangt vluchtelingen op

Vanaf donderdag 26 november aanstaande is de sporthal Dorper Esch in Denekamp klaar om een week lang een groep van maximaal tweehonderd vluchtelingen op te vangen. Vanwege het grote aantal vluchtelingen dat momenteel Nederland binnen komt, is er een tekort aan opvangplekken ontstaan. Daarom is ook de gemeente Dinkelland door het COA (Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers) gevraagd crisisnoodopvang te bieden, op dezelfde manier zoals dat eerder al in buurgemeenten als Oldenzaal en Tubbergen is gebeurd.

Het college en de gemeenteraad hebben uitgesproken dat we solidair willen zijn met de vluchtelingen en ons gastvrij willen opstellen. We hebben dus besloten om gehoor te geven aan de oproep en deze mensen in nood te helpen.

Het college heeft besloten om de vluchtelingen een week lang op te vangen, in plaats van de gebruikelijke kortere periode. Burgemeester Roel Cazemier: “We doen dit omdat we vinden dat er veel te veel gesleept wordt met deze mensen. We zijn niet gelukkig met deze oplossing, want we bieden ze de minimale voorzieningen: bed, bad en brood. Maar we willen ze niet in de kou laten staan en daarom bieden we deze crisisnoodopvang aan voor een week.”

Dorper Esch

De opvanglocatie wordt ingericht in de sporthal van sportcomplex Dorper Esch en is vanaf donderdag 26 november klaar om een groep van maximaal tweehonderd vluchtelingen op te vangen. Het zwembad blijft gewoon in gebruik. Het zwembad en de opvanglocatie worden van elkaar gescheiden. De vluchtelingen zijn vrij om het terrein rond Dorper Esch op en af te gaan. Zij moeten zich uiteraard wel houden aan de gedragsregels in de openbare ruimte en het privéterrein van derden respecteren. Ze krijgen bij aankomst een welkomstbrief waarin ook een aantal gedragsregels staat vermeld.

Begeleiding vluchtelingen

Voor de begeleiding van de vluchtelingen zijn 24 uur per dag mensen aanwezig in deze sporthal. Daarnaast wordt de opvanglocatie 24 uur per dag beveiligd. Verder zijn er tolken aanwezig om ervoor te zorgen dat de communicatie met de vluchtelingen soepel verloopt.

Vrijwilligers nodig

De opvang wordt georganiseerd door de gemeente. Om ervoor te kunnen zorgen dat alles goed reilt en zeilt, hebben we veel vrijwilligers nodig die ons kunnen helpen met allerlei praktische hand- en spandiensten. Ook activiteiten op het gebied van recreatie of muziek zijn welkom, zodat de vluchtelingen wat afleiding hebben in deze voor hen moeilijke tijd. Wilt u hieraan een steentje bijdragen? Meldt u dan aan via crisisnoodopvang@dinkelland.nl.

Informatieavond

De omwonenden van Dorper Esch zijn vanochtend per brief op de hoogte gebracht van de komst van de vluchtelingen. Voor inwoners die behoefte hebben aan meer informatie, houden wij op dinsdag 24 november een informatieavond in hotel De Schout in Denekamp. De avond begint om 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur staat de koffie klaar.

Meer weten?

Via onze website www.dinkelland.nl houden we u op de hoogte over de crisisnoodopvang. Voor vragen kunt u ons tijdens kantooruren ook bellen via telefoonnummer (0541) 854 100. Ook kunt u uw vraag per e-mail stellen via crisisnoodopvang@dinkelland.nl.