Vierslagleren: ook in schooljaar 2016-2017

Het project Vierslagleren - dat startende en zittende leraren de kans biedt een (extra) bevoegdheid in een tekortvak te halen - krijgt een vervolg in het schooljaar 2016-2017. Scholen kunnen vanaf 1 april 2016 weer duo's van leraren aanmelden voor dit project. Op meesterbaan.nl kunnen scholen startende leraren vinden of (vanaf begin 2016) zelf vacatures plaatsen.

Binnen het project Vierslagleren wordt een leraar op een school gekoppeld aan een startende leraar die voor twee jaar op de school aan de slag gaat. De duo's volgen beiden een opleiding: de zittende leraar en de starter kunnen een eerste- of tweedegraads bevoegdheid in een tekortvak halen. De zittende leraar krijgt twee jaar lang zes uur per week extra studieverlof via Vierslagleren.

Voor scholen biedt dit project meerdere voordelen: er stromen nieuwe leraren in die kunnen lesgeven in de tekortvakken en die zich verder blijven professionaliseren, en zittende docenten krijgen meer ruimte om zich verder te ontwikkelen en zijn met een master of tweede bevoegdheid op zak breder inzetbaar. Bovendien kan zo het kwantitatieve en kwalitatieve lerarentekort in de tekortvakken worden teruggedrongen.

Scholen die willen deelnemen aan Vierslagleren kunnen tussen 1 april en 30 juni 2016 weer duo's van leraren aanmelden via de website van Voion, die dit project uitvoert met subsidie van het ministerie van OCW. De scholen die meedoen ontvangen bij deelname de financiele tegemoetkoming voor de extra studieverlofuren. Schoolleiders kunnen nu alvast leraren op dit project wijzen.

Startende leraren

Om scholen te helpen startende leraren te vinden, die gekoppeld kunnen worden aan ervaren leraren, heeft meesterbaan.nl een Vierslagleren kandidatenpool ingericht, die begin 2016 weer aangevuld wordt met nieuwe kandidaten. Scholen kunnen dan gratis de profielen van de kandidaten per vak in hun regio bekijken en hen uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Scholen kunnen vanaf begin 2016 op meesterbaan.nl ook zelf vacatures plaatsen voor Vierslagleren.