CBS: Omzet horeca stijgt al tweeenhalf jaar onafgebroken


vrijdag 27 november 2015 5:30

CBS: Omzet horeca stijgt al tweeenhalf jaar onafgebroken

Hotels, restaurants, snackbars en cafes hebben in het derde kwartaal 1,3 procent meer omgezet dan in het tweede kwartaal van 2015, meldt CBS. De horeca realiseert hiermee al tweeenhalf jaar aaneengesloten omzetgroei. Vooral hotels boekten dit kwartaal meer omzet. Het volume, het aantal
consumpties en overnachtingen in de horeca, steeg met 1 procent.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd)

Hotels sterkste omzetstijging

Met een omzetstijging van 3,1 procent presteerden hotels het beste. Hotels herbergden volgens een eerste schatting van CBS in het derde kwartaal meer binnen- en buitenlandse toeristen.

De omzet van cafes steeg met 0,7 procent in vergelijking met een kwartaal eerder en ook het aantal verkochte consumpties nam licht toe. De laatste drie kwartalen gebruikten cafebezoekers weer meer consumpties. Daarvoor kampten cafes sinds 2006 vrijwel onafgebroken met teruglopende verkopen.
Verder noteerden ook restaurants 0,7 procent omzetgroei. Ten slotte zetten snackbars, waaronder ook lunchrooms en ijssalons, 0,6 procent meer om.

De omzettoename in de horeca was vooral het gevolg van meer verkochte consumpties en overnachtingen. Prijsstijgingen speelden een kleinere rol.

Ontwikkeling horeca (seizoengecorrigeerd), 3e kwartaal 2015

* volumeontwikkeling hotels niet beschikbaar

Horeca ruim 6 procent meer omzet dan een jaar eerder

De horeca heeft in het derde kwartaal ruim 6 procent meer omgezet dan een jaar eerder. Alle branches boekten meer omzet. Hotels noteerden met 8,2 procent de hoogste groei, restaurants volgden met bijna 7 procent meer omzet. De omzetstijging van cafes bedroeg 3,3 procent en was grotendeels toe
te schrijven aan hogere prijzen. Consumpties in cafes waren ruim 2 procent duurder dan een jaar eerder. Gemiddeld lagen de prijzen in de horeca ruim 1 procent hoger dan een jaar eerder.