Bomenkap terrein Lichtenberg


27 november 2015De kap van de bomen op het terrein van het voormalige ziekenhuis De Lichtenberg start eind november. De bomen moeten worden gekapt, omdat het hele terrein moet worden klaargemaakt voor de aanleg van kavels, wegen en openbaar groen. Daarbij wordt grond verplaatst, afgegraven en
opgehoogd. Dit alles beschadigt de wortels van de bomen. Naar verwachting overleven de bomen deze beschadiging niet. Niet alles wordt weggehaald: er blijven bomen en onderbegroeiing staan die passen in de nieuwe inrichting van de woonbuurt.

Uiteindelijk komt er op het terrein meer groen terug dan er weggaat. Uit alle gegevens blijkt dat er nu 3,2 hectare groen aanwezig is. Dat wordt straks ruim twee hectare aan openbaar groen en drie hectare particuliere tuin. Die ruim vijf hectare bestaat ook uit groen dat niet wordt weggehaald.

De Lichtenberg gaat er uiteindelijk - wat betreft inrichting met planten en bomen - hetzelfde uitzien als het gehele Bergkwartier. Er komen veel bomen (terug) die weer uitgroeien tot flinke exemplaren, zoals de eik, linde en amberboom. Ook komt er een groene parkstrook in de woonbuurt.
Rododendrons zijn later weer veel terug te vinden. `t Weitje langs de Jacob Catslaan blijft bestaan.
Meer informatie over de toekomstige beplanting vindt u terug op www.amersfoort.nl/lichtenberg. Daar vindt u het beplantingsplan onder het kopje `Bomenkap.'

Later gekapt
Het grootste deel van de bomen is niet begin 2015 gekapt, zoals eerder het plan was. Door de vertraging bij de sloop van het oude ziekenhuis was uitstel mogelijk. Meerdere inwoners hadden daar namelijk om gevraagd.

Facebook Twitter LinkedIn NuJij Email