Telefoonkring " de Anemoon"


Anemoon

Een telefoonkring is bedoeld als een soort controlemiddel, om snel te laten weten `dat alles oke is'. Als er niet wordt opgenomen door een deelnemer aan de telefoonkring kan snel contact worden opgenomen met bv. een familielid of de thuiszorg.

Iedereen kan deelnemen aan een telefoonkring.

In Vaals kunt u gaan deelnemen aan telefoonkring " de Anemoon ", een initiatief van een inwoonster op leeftijd in Vaals. Zij zal voorlopig beschikbaar zijn als cooerdinator.
Wanneer er voldoende mensen zijn aangemeld, die samen een kring kunnen vormen, komen alle deelnemers bij elkaar. Dan wordt ook gekeken volgens welke spelregels de telefoonkring gaat werken.

Hoe werkt een telefoonkring?

Elke deelnemer geeft twee telefoonnummers op. Het eerste telefoonnummer is het nummer waarop hij of zij iedere dag gebeld wil worden. Dat is het thuisnummer of het eigen mobiele nummer.

Het tweede telefoonnummer is het nummer dat gebeld wordt als bij het eerste nummer niet opgenomen wordt. Dat tweede telefoonnummer kan het nummer zijn van een familielid, buur of vriend zijn, die gewaarschuwd moet worden . Maar het kan ook het telefoonnummer zijn van de thuiszorg of een
andere organisatie. Alle deelnemers aan de telefoonkring krijgen een lijst met daarop de namen en twee bijbehorende telefoonnummers van iedere deelnemer aan de kring.

Voor een telefoonkring is discipline heel belangrijk en noodzakelijk. De deelnemers moeten van elkaar op aan kunnen en zeker weten dat iedere deelnemer ook daadwerkelijk de volgende deelnemer belt of te checken of alles nog oke is.
Daarom zijn er een aantal spelregels bij de telefoonkring. Deze spelregels kunnen door elke telefoonkring op den duur worden aangepast, als dat nodig blijkt te zijn.

Wat moet u zich voorstellen bij een telefoonkring?

1. Het doel is: Snel hulp organiseren als er niet wordt opgenomen.
2. Het uitgangspunt is: Ouderen zijn niet afhankelijk van instellingen, die iets organiseren.
3. De grootte van een kring : 5 personen lijkt nu goed werkbaar
4. Er wordt afgesproken op welke tijd men gebeld wil worden.
5. Er wordt afgesproken wat men aan elkaar gaat vragen. Dat is bij voorkeur een korte vraag zoals: Is alles in orde? Ben je oke?
6. De opzet is om elkaar binnen een half uur gebeld te hebben. En echte uitgaanstypen zouden een mobiel nummer moeten gebruiken.
7. Iedere deelnemer geeft zijn of haar eigen telefoonnummer en een ander nummer voor wanneer iemand niet opneemt.
8. Als iemand niet opneemt, wordt direct het tweede telefoonnummer gebeld en de volgende deelnemer op de lijst. Zo wordt de kring weer afgemaakt.
9. Als iemand een of enkele dagen niet mee kan doen (bv. wegens vakantie, familiebezoek), meldt hij/ zij dat aan degene voor hem/haar op de lijst en de cooerdinator. Hij/zij wordt die dagen dan overgeslagen. Als je je aangemeld hebt en er voldoende mensen zijn om een kring te vormen komen we
samen.

Heeft u interesse of wilt u graag meer informatie? Bel dan met mevrouw Hannie Burgman via tel. 043 7370221