Onthulling gedenkteken voormalige Joodse begraafplaats


27-11-2015

Op vrijdag 27 november heeft wethouder Judith de Jong samen met rabbijn Shmuel Spiero een gedenkteken ter herinnering aan de voormalige Joodse begraafplaats in Hoorn onthuld.

Het gedenkteken staat op de hoek van De Weel en het Keern. Namens het Interprovinciaal Opperrabbinaat was rabbijn Shmuel Spiero bij de onthulling aanwezig.

Respect

Op de plaats van de voormalige Joodse begraafplaats was tot op heden niets dat herinnerde aan deze bijzondere plek. Met het gedenkteken wil het gemeentebestuur dit onderdeel van de Hoornse geschiedenis weer zichtbaar maken en respect tot uiting brengen voor de voormalige Joodse gemeenschap in
Hoorn.

Ontwerp

Het gedenkteken is ontworpen door ontwerper Lex Pott uit Amsterdam in samenwerking met Jan Reek Natuursteen uit Hoorn. Het is uitgevoerd in graniet. De gaatjes in de gedenksteen zijn ontstaan door zaagsneden in diverse richtingen aan te brengen. Dat zorgt ervoor dat het zonlicht het
gedenkteken op ieder moment van de dag een andere dimensie geeft. Bij het kunstwerk komt een toelichtende steen met de volgende tekst:

Van 1778 tot 1968 was op deze plaats de Joodse Begraafplaats.
In 1968 zijn de graven verplaatst naar de Berkhouterweg.
"Mogen hun zielen gebundeld worden in de bundel van het eeuwig leven"

De laatste regel is de gebruikelijke tekst, die in een afkorting, onderaan een Joodse grafsteen staat. Onderaan de tekst staan de Hebreeuwse letters die deze afkorting vormen.

De begraafplaats

De begraafplaats lag van 1778 tot 1968 op ongeveer de hoek van De Weel en het Keern. Het eerste graf dat zich daar bevond dateerde uit 1762, maar officieel was het vanaf 1778 een Joodse begraafplaats. In 1952 vond er de laatste begrafenis plaats. De aanleg van de toegangsweg naar de Grote Waal
maakte verplaatsing van de begraafplaats nodig. In 1968 zijn de 229 grafstenen en de stoffelijke resten van 614 personen met bijbehorende stenen, met toestemming van het Opperrabbinaat Utrecht, overgebracht naar de begraafplaats aan de Berkhouterweg.

Motie

Het gedenkteken is er gekomen naar aanleiding van een motie die op 25 november 2014 unaniem werd aangenomen door de gemeenteraad.