Koolmonoxidevergiftiging, een onderschat en onbegrepen probleem!


Ieder jaar vallen er slachtoffers door koolmonoxide (CO). Koolmonoxide is een gas dat u niet kunt zien of ruiken, maar dat wel giftig is. De ernst van een koolmonoxidevergiftiging varieert van onbegrepen gezondheidsklachten tot een bezoek aan de Eerste Hulp en overlijden.



Nieuw onderzoek oorzaak ongevallen
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding in verwarmings- of warmwaterapparatuur. Dit gebeurt bij onvoldoende ventilatie of wanneer een toestel niet goed is onderhouden. Maar nu blijkt uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat ook nieuw geplaatste of periodiek
onderhouden cv-ketels voor ongevallen met koolmonoxide zorgen. De verschillende keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Ook werken koolmonoxidemelders niet altijd goed.



De Onderzoeksraad doet in het rapport aanbevelingen om de consument beter te beschermen, zoals bijvoorbeeld het ontwikkelen van wettelijke eisen voor betrouwbare koolmonoxidemelders.



Meer informatie over koolmonoxide en wat u zelf kunt doen leest u hier.



IFrame