Opening expositie & events rond Newsha Tavakolian in Amsterdam

donderdag 5 november 2015 21:46 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Prins Claus Fonds

Ter gelegenheid van de Prins Claus Prijzen 2015 organiseert het Prins Claus Fonds twee voor publiek toegankelijke evenementen met de hoofdlaureaat van de Grote Prins Claus Prijs 2015 Newsha Tavakolian. Op 27 november opent Tavakolian haar expositie 'I know why the rebel sings' in the Prince Claus Fund Gallery met Vali Mahlouji als curator. Op 30 november presenteren World Press Photo en het Prins Claus Fonds 'Newsha Tavakolian in Conversation' in Pakhuis de Zwijger.

'I know why the rebel sings' opening expositie - 17.30u vrijdag 27 november 2015

Van oorlogsreportage tot dwingende artistieke portretten... 'I know why the rebel sings' biedt een uitgebreide inkijk in het fotografisch werk van Newsha Tavakolian. Tavakolian en curator Vali Mahlouji zullen een inleiding geven tijdens de officiele opening in de Prince Claus Fund Gallery, Herengracht 603, Amsterdam op 27 november om 17.30u. De voertaal is Engels.

Tijdens het Amsterdam Art Weekend is de gallery open van vrijdag 27 november t/m zondag 29 november. (Meer informatie over Amsterdam Art Weekend 2015: www.amsterdamart.com). De reguliere openingsdagen zijn maandag t/m vrijdag, van 30 november 2015 tot 4 maart 2016. Toegang tot de opening en de expositie is gratis. Meer informatie: princeclausfund.org.

Newsha Tavakolian in Conversation - 20.00u maandag 30 november 2015

Tijdens dit evenement wordt Tavakolian geinterviewd door Cheryl Newman, schrijver en voormalig directeur Fotografie van de Telegraph Magazine (The Daily Telegraph). Het welkomstwoord wordt verzorgd door Lars Boering, directeur van World Press Photo. Curator Vali Mahlouji levert ook een bijdrage aan dit bijzondere programma. De avond wordt georganiseerd door het Prins Claus Fonds en World Press Photo. De voertaal is Engels. Toegang gratis. Registratie via dezwijger.nl.

Newsha Tavakolian

is een van de eerste vrouwelijke fotojournalisten in Iran. Haar werk loopt uiteen van gedurfde reportages van politieke gebeurtenissen tot portretten en indringende series over onderwerpen als de onzekerheid van jongeren uit de middenklasse en vrouwelijke Koerdische strijders. Zij was jurylid van World Press Photo in 2014. Tijdens de Prins Claus Prijsuitreiking op 2 december in Amsterdam zullen Newsha Tavakolian en de tien andere Prins Claus Laureaten 2015 hun prijs ontvangen.

Vali Mahlouji

is een onafhankelijk curator, schrijver en adviseur van de hedendaagse Iraanse collectie in het British Museum. Mahlouji's recente werk als curator omvat tentoonstellingen bij FOAM (Amsterdam), Musee d'Art Moderne de la Ville de Paris, MAXXI National Museum of XXI Century Arts Rome, Whitechapel Gallery en Photo London.

Lars Boering

is sinds januari 2015 directeur van World Press Photo. Hij was van 2010 - 2014 directeur van de Nederlandse FotografenFederatie (DuPho).

Cheryl Newman

is auteur en fotografie expert in Londen. Zij was meer dan 15 jaar directeur fotografie van de Telegraph Magazine, een glossy weekend supplement bij het dagblad The Daily Telegraph.

Deze activiteiten worden mogelijk gemaakt door steun van de Nationale Postcode Loterij en het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken.