AVROTROS Vrijdagconcert: Mozart(iana) en Minnaar

Persbericht

Mozart(iana) en Minnaar

vrijdag 27 november 2015, 20.15 uur inleiding in de Grote Zaal, 19.30 uur door Leonard Leutscher

AVROTROS Vrijdagconcert serie AVROTROS Klassiek I

HET Symfonieorkest Jan Willem de Vriend dirigent Hannes Minnaar piano

Tsjaikovski Mozartiana Mozart Symfonie nr. 34 Beethoven Derde pianoconcert

Dirigent Jan Willem de Vriend, HET Symfonieorkest en Nederlands internationale pianotalent Hannes Minnaar zijn bezig met een serie concerten en cd-opnames van Beethovens vijf pianoconcerten. De eerste opname, met het Vierde en Vijfde pianoconcert op één cd, werd door het gezaghebbende blad Gramophone uitstekend beoordeeld. Dat belooft dus wat voor het vervolg, nu met Beethovens Derde pianoconcert, in dezelfde succesvolle combinatie. In het AVROTROS Vrijdagconcert van 27 november aanstaande zijn de luisteraars getuige van het resultaat van deze vruchtbare samenwerking.

Na het winnen van de Derde Prijs bij de Koningin Elisabethwedstrijd in Brussel is Hannes Minnaar in enkele jaren uitgegroeid tot een van de meest vooraanstaande pianisten van Nederlandse bodem. Zijn leven is boordevol Beethoven. Zo bracht hij onlangs met violiste Isabelle van Keulen de volledige sonates voor viool en piano van Beethoven uit op een vierdubbelalbum. Hannes Minnaar, die volgens de Engelse krant The Guardian 'stevig in de voetsporen van Alfred Brendel staat', geeft in dit concert het Derde pianoconcert ten beste, een turbulent stuk met een kalm hart.

Dirigent Jan Willem de Vriend koestert een al even grote liefde voor Beethoven. Voorafgaand aan het Derde pianoconcert leidt hij HET Symfonieorkest in Mozarts Symfonie nr. 34. Een feestelijk werk van dit ‘Godswonder’, zoals De Vriend, winnaar van de Radio 4 Prijs, Mozart noemt. De start van de Symfonie nr. 34 is een ware fanfare. Daarnaast klinkt een sprankelende suite van Tsjaikovski, die een hommage brengt aan Mozart, een van zijn meest geliefde componisten.