President Porosjenko van Oekraine houdt Europalezing

President Petro Porosjenko van Oekraine houdt op 27 november de Europalezing in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. De lezing is getiteld `Oekraine-Nederland: Europese stabiliteit via Europese waarden'.

Bezoek aan Nederland

Porosjenko houdt de Europalezing tijdens zijn werkbezoek aan Nederland. De Europese Unie en Oekraine sloten in 2014 een associatieverdrag over verdere samenwerking op politiek en economisch gebied. Nederland houdt in april 2016 een raadgevend referendum over dit verdrag, nadat actiecomite GeenPeil hiervoor genoeg handtekeningen verzamelde. De lezing is alleen voor genodigden.

Associatieverdrag

Stefaan Van den Bogaert, hoogleraar Europees recht en directeur van het Europa Instituut dat de lezing organiseert, zegt dat Porosjenko zeker zal spreken over het associatieverdrag en de verhouding van zijn land tot de Europese Unie. `Dit is een gevoelig thema natuurlijk, zeker hier aangezien Nederland dit referendum houdt. Ik kan me voorstellen dat men zich daar in Oekraine zorgen over maakt. In de nabije toekomst is er natuurlijk nog het Britse referendum over lidmaatschap van de EU en ook in Nederland willen eurosceptici uiteindelijk graag een dergelijk referendum houden. De Leidse universiteit draagt de vrijheid van meningsuiting hoog in het vaandel, wij vinden het dan ook belangrijk dat de president van Oekraine zijn mening over deze ontwikkelingen geeft.'

Lezing te volgen via livestream

Daarnaast spelen er nog andere belangrijke thema's waar Porosjenko mogelijk over zal spreken, zoals de oorlog met de pro-Russische separatisten en de ramp met de MH17. Bij de lezing in het Academiegebouw zijn genodigden, waaronder veel studenten, aanwezig. Na afloop kan een beperkt aantal vragen worden gesteld aan de president. Belangstellenden kunnen de lezing volgen via een live videoverbinding op de website http://www.leidenuniv.nl.

Europalezing

Het Europa Instituut van de Universiteit Leiden organiseert dit jaar voor de vierde keer de Europalezing over belangrijke Europese vraagstukken. Eerdere sprekers waren Herman Van Rompuy, voormalig voorzitter van de Europese Raad; Alexander Italianer, secretaris-generaal van de Europese Commissie en Radosl/aw Sikorski, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken van Polen.

(23 november 2015 - LvP)