KBC Groep: KBC maakt de nieuwe kapitaalvereisten van de ECB bekend

Buiten beurstijd - Gereglementeerde informatie*

KBC maakt de nieuwe kapitaalvereisten van de ECB bekend

Kapitaal van KBC blijft ruim boven de minimumkapitaal-vereisten ECB en Nationale Bank van Belgie

Brussel, 27 november 2015

De Europese Centrale Bank heeft KBC op de hoogte gesteld van haar nieuwe minimumkapitaalvereisten: een common equity tier 1-ratio (CET1) van minstens 9,75%, phased-in volgens de Deense compromismethode.

Eind oktober maakte de Nationale Bank van Belgie ook al haar nieuwe kapitaalbuffers bekend voor Belgische systeembanken. Voor KBC betekent deze bijkomende kapitaalbuffer 0,5% CET1 (phased-in, volgens de Deense compromismethode) voor 2016. Over een periode van 3 jaar wordt deze kapitaalbuffer lineair opgebouwd tot 1,5% in 2018.

KBC overtreft ruim die nieuwe vereisten van de ECB (9.75%) en NBB (0.5% in 2016), samen dus 10,25% m.b.t. 2016 . Per eind 3Q15 bedroeg de CET1 op een "phased-in" basis immers 17.2%.

Er is momenteel eveneens een dossier ingediend bij de ECB omtrent een significante terugbetaling van overheidssteun aan de Vlaamse overheid. De beslissing hieromtrent is nog hangende en wordt de komende weken verwacht.

Johan Thijs, CEO van KBC Groep hierover: "KBC is blij met de beslissing van de ECB omdat die duidelijkheid schept voor de groep en zijn stakeholders. De door de ECB vastgelegde kapitaalvereiste van 9.75% (CET1) stemt volledig overeen met de norm die KBC zichzelf al gesteld had en die het vandaag ruim overtreft. Dat is een geruststellend signaal naar alle stakeholders die ons hun vertrouwen schenken.

KBC zal blijven focussen op zijn sterke fundamenten: een dynamisch klantgericht bankverzekeringsmodel, een gezond risicoprofiel, een stevige liquiditeitspositie, ondersteund door een erg solide en loyale klantendepositobasis in onze kernmarkten en een comfortabele solvabiliteit die ons ruimte geeft voor bijkomende kredietverlening aan onze klanten en een actieve ondersteuning aan de gemeenschappen en economieen waarin we actief zijn.."