Naar een nieuwe immuuntherapie tegen huidkanker

27nov2015

16.00

Naar een nieuwe immuuntherapie tegen huidkanker

Geneeskunde

27nov2015 16.00

Oratie

Inzicht in de werking van pigmentstoornissen is niet alleen belangrijk voor het ontwikkelen van betere behandelingen, maar geeft ook nieuwe aangrijpingspunten voor de behandeling van melanoom (huidkanker). De auto-immuniteit die actief is bij vitiligo, een huidaandoening waarbij witte vlekken op de huid ontstaan, heeft een beschermende werking tegen melanoom. Rosalie Luiten stelt in haar oratie dat dit als uitgangspunt kan dienen voor nieuwe vormen van immuuntherapie tegen melanoom.

Afwijkingen in de huidskleur, zoals donkere of lichte vlekken, zijn goed zichtbaar en kunnen de kwaliteit van leven sterk verminderen. Pigmentstoornissen zijn niet alleen een cosmetisch probleem, maar kunnen ook met psychische klachten gepaard gaan. Luiten richt zich op de ontstaanswijze en het verloop van deze pigmentaandoeningen, om betere behandelingen te ontwikkelen.

Melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en is moeilijk te behandelen zodra het is uitgezaaid. Melanoompatienten krijgen soms ook vitiligo en dit is een gunstig teken voor hun overlevingskans. Luiten onderzoekt de relatie tussen vitiligo en melanoom. De pigmentcellen in de huid staan daarbij centraal, cellen die afwezig zijn bij vitiligo en ontspoord bij melanoom. Met dit gegeven kan het `uitlokken' van vitiligo worden ingezet als nieuwe immuuntherapie voor melanoom.

Mevr. prof. dr. R.M. Luiten, hoogleraar Experimentele Dermatologie: De licht- en schaduwzijde van huidpigment.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting