Proost op de wetenschap: "Meer dan 1000 woorden" 19e-eeuwse afbeeldingen van het nieuws

27nov2015

16.00 - 17.00

Proost op de wetenschap: "Meer dan 1000 woorden" 19e-eeuwse afbeeldingen van het nieuws

In samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW)

27nov2015 16.00 - 17.00

Lezing

De discussie over de kracht van beelden is de laatste tijd weer opgelaaid, onder meer door de `iconische' foto van Aylan Kurdi op het Turkse strand. Hoewel er vaak wordt aangenomen dat onze huidige beeldcultuur pas ontstond na de uitvinding van de fotografie, verspreiden geillustreerde nieuwstijdschriften al vanaf het midden van de negentiende eeuw massaal afbeeldingen van het nieuws. In deze editie van Proost op de wetenschap zal promovendus Thomas Smits vertellen over deze 19e-eeuwse afbeeldingen en hun relatie tot de huidige beeldcultuur.

Beroemde tijdschriften, zoals de Illustrated London News, l'Illustration en de Illustrirte Zeitung, zorgden ervoor dat mensen voor het eerst in de geschiedenis niet alleen over de wereld konden lezen, maar deze ook konden zien. Alle wonderen van de eeuw - de wereldtentoonstellingen, de opkomst van de spoorwegen, de snelgroeiende steden - maar ook de verschrikkingen - de oorlogen, vulkaanuitbarstingen, treinongelukken - werden geillustreerd en belandden op de deurmat van tienduizenden abonnees. Wat betekende deze massale verspreiding van het beeld? En kunnen we de wortels van onze eigen beeldcultuur al herkennen?

- -

Over de spreker

Thomas Smits (1988) studeerde geschiedenis in Amsterdam en Berlijn en werkt sinds 2013 aan de Radboud Universiteit Nijmegen aan zijn proefschrift over Europese geillustreerde nieuwstijdschriften. Daarnaast is hij hoofdredacteur van TS > Tijdschrift voor Tijdschriftstudies en redacteur van het Historisch Cafe, Amsterdam.

Reeks lezingen: Proost op de wetenschap

Dit najaar vervolgt Academisch-cultureel centrum SPUI25 haar reeks lezingen door jonge onderzoekers onder een nieuwe titel: `Proost op de wetenschap`.

Vanaf eind september zal eens in de twee weken op vrijdagmiddag een promovendus of een pas gepromoveerde onderzoeker een korte lezing houden over zijn of haar onderwerp van onderzoek.

De lezingen beginnen om 16:00 en zijn om 17:00 afgelopen. Ter afsluiting van de week maar bovenal als goed begin van het weekend. Wij zorgen, als voorschot op de vrijdagmiddagborrel, dat uw dorst naar kennis gelest wordt.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25