Seizoenswerkers door nieuwe wet in de problemen

Seizoenswerkers door nieuwe wet in de problemen

Er is vandaag veel aandacht in de media voor de problemen van recreatiebedrijven en seizoenswerkers. Als gevolg van de nieuwe Wet werk en zekerheid dreigen duizenden seizoenskrachten hun baan te verliezen omdat we wet seizoensmatig werk beperkt tot zes maanden. In de recreatie werken seizoenskrachten meestal acht tot negen maanden. RECRON wil dat de wet wordt aangepast en heeft inmiddels al een aantal Tweede Kamer-leden van VVD en CDA achter zich.

Seizoenswerkers zijn veelal trouwe werknemers die elk jaar weer terugkeren. De tussentijd wordt overbrugd met spaargeld, een winterbaantje of een WW-uitkering. Maar het fenomeen vaste seizoenskrachten dreigt te verdwijnen van de terreinen van veel recreatiebedrijven. Dat blijkt uit het onderzoek van branchevereniging RECRON onder haar leden. Drie op de vier recreatiebedrijven komen in de problemen, omdat vaste seizoenskrachten vanaf dit jaar minimaal zes maanden uit dienst moeten om een contract voor onbepaalde tijd te voorkomen. 70 procent van de recreatieondernemers denkt niet dat zijn seizoenskrachten deze zes maanden zonder problemen kunnen overbruggen: vaste seizoenskrachten zullen hierdoor eerder aanspraak moeten maken op uitkeringen terwijl werkgevers hen juist graag een paar maanden extra in dienst zouden hebben.

Asscher laat seizoenswerkers in de steek

Adri van der Weyde, voorzitter van RECRON stelt in een reactie: "Minister Asscher zegt op te komen voor de fatsoenlijke arbeidsmarkt maar laat seizoenskrachten keihard in de steek. Onbedoeld zorgt dit onderdeel van de Wet werk en zekerheid dat werkgevers en werknemers in de recreatiesector een keuze moeten maken tussen meer werk *f meer zekerheid: als je elk jaar terug wilt keren zal je minder dan 6 maanden kunnen werken. Of: als je toch langer wilt werken is het in veel gevallen niet meer mogelijk om het volgende seizoen terug te keren. Dat was nooit de bedoeling van deze wet.*

Eenvoudige oplossing

Van der Weyde is van mening dat de oplossing voor het oprapen ligt: "Breng de tussenpoos tussen contracten weer terug van 6 maanden naar 3 maanden. Dan wordt het weer mogelijk om een heel seizoen op een recreatiebedrijf te blijven werken. Dat is in het belang van werkgevers, maar ook vooral in het belang van de werknemers*.

Politieke bijval

In de politiek komt steeds meer bijval voor het standpunt van RECRON. "Het biedt geen werk en ook geen zekerheid", stelt VVD-Kamerlid Anne Mulder vanmorgen in het Algemeen Dagblad. In diezelfde krant zegt Pieter Heerma van het CDA: "Deze wet leidt in de seizoensarbeid tot het vernietigen van banen en schade voor de economie. Dat kan niet de bedoeling zijn." De PvdA vindt dat het nog te vroeg is om de wet nu al aan te passen en wil het overleg tussen de sociale partners afwachten. Link: http://www.recron.nl/