Ruime meerderheid voor CDA motie om rechtbanken open te houden

27/11/2015Ruime meerderheid voor CDA motie om rechtbanken open te houden

Een door het CDA ingediende motie om de rechtbanken in Almelo, Assen, Alkmaar, Zutphen, Maastricht, Dordrecht en Lelystad volwaardig open te houden, kan rekenen op ruime steun in de Tweede Kamer. Juist in krimpregio's is de toegang tot het recht essentieel. Als rechtbanken worden ingeperkt, zal dat volgens de Kamer de toegang voor burgers tot het recht beperken. Het kabinet moet daarom in het voorjaar genoeg geld gaan vrijmaken om alle 32 rechtbanken als volwaardige zittingsplaatsen te behouden.

Extra geld

Het CDA was tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Veiligheid en Justitie bereid om het kabinet meer tijd te geven om extra geld te vinden voor veiligheid en justitie. Als er dit voorjaar extra geld nodig blijkt voor politie, OM en rechtbanken, en het kabinet wil daar serieus naar kijken, dan steunt het CDA de justitiebegroting.

CDA woordvoerder justitie Peter Oskam: "De minister kiest ervoor om een aantal problemen die al wat langer leven, pas bij de Voorjaarsnota op te lossen. Dat schept de verplichting om het bij de Voorjaarsnota echt waar te maken. De minister vraagt vertrouwen van de Kamer. Wat mij betreft krijgt hij dat, maar daarmee krijgt hij ook de zware verantwoordelijkheid om volgend jaar orde op zaken te stellen." Om die verantwoordelijkheid te onderstrepen diende Oskam meerdere moties in.

Jonge criminelen

De behandeling van jonge criminelen, in het bijzonder zij die een voorwaardelijke PIJ-maatregel (plaatsing in jeugdinrichting) door de strafrechter opgelegd hebben gekregen, loopt in een aantal gevallen spaak. Op dit moment laat de regering een onderzoek doen naar de oorzaken hiervan; de Kamer wordt hierover in het voorjaar van 2016 geinformeerd. Vandaar dat Oskam per motie de regering verzoekt om tot die tijd alles in het werk te stellen om de behandeling van jeugdige criminelen spoedig, in elk geval maximaal drie maanden na strafoplegging, te laten plaatsvinden.

Straffen moeten uitgevoerd

In 2014 bleken 15.301 geldboetevonnissen, 1.206 vrijheidsstraffen en 173 omgezette taakstraffen niet uitgevoerd te kunnen worden omdat ze verjaard waren. Niet alleen het CDA, ook andere partijen vinden dat onacceptabel, omdat in een rechtsstaat opgelegde straffen gewoon uitgevoerd moeten worden. Vandaar de motie waarin de regering wordt gevraagd om te zorgen voor intensievere opsporing en strakkere uitvoering van straffen, om zo verjaring te voorkomen. Ook moet worden gekeken hoe de wettelijke verjaringstermijn verlengd kan worden om zo voor een langere periode straffen te kunnen uitvoeren.

Trefwoorden

* Rechtbanken * veiligheid * justitie * voorjaarsnota * PIJ-maatregel * straffen * verjaringstermijn * Peter Oskam