Kabinet en decentrale overheden pakken problemen verhoogde asielstroom samen aan

Kabinet en decentrale overheden pakken problemen verhoogde asielstroom samen aan

27 november 2015

Het kabinet en de decentrale overheden hebben afspraken gemaakt om de problemen met de opvang en huisvesting, scholing en integratie in verband met de verhoogde asielstroom waar Nederland mee te maken heeft, samen op te lossen. De problemen spelen voornamelijk op lokaal niveau, maar het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid deze op te lossen. Daarom start er een intensieve en blijvende samenwerking tussen rijk, gemeenten en provincies op nationaal en regionaal niveau. De gekozen oplossingen zijn sober en rechtvaardig, waarbij de kosten voor de maatschappij zo beperkt mogelijk worden gehouden.

Doorstroming vergunninghouders

Voor de korte termijn is het van belang dat de doorstroming van zogeheten vergunninghouders, asielzoekers met een verblijfsvergunning, vanuit de asielzoekerscentra (AZC's) naar huisvesting in de gemeenten op gang komt en er rust ontstaat. In het vandaag gesloten akkoord is afgesproken dat er voor in totaal 14.000 vergunninghouders sobere, kleinschalige huisvesting bovenop de huidige woningvoorraad gebouwd kan worden: voor het realiseren daarvan is een subsidie voor de verhuurder beschikbaar.

Opvang asielzoekers

Behalve over de doorstroming van statushouders uit de AZC's naar huisvesting in gemeenten zijn er ook afspraken gemaakt over uitbreiding van de noodopvangcapaciteit voor asielzoekers:

* Om ervoor te zorgen dat nieuwe asielzoekers de komende tijd een bed aangeboden kan worden is afgesproken dat er voor eind 2015 per veiligheidsregio 500 extra noodopvangplekken worden gerealiseerd voor een periode van 3-6 maanden.

* Daarnaast moeten er voor 1 februari 2016 plannen klaar liggen voor 2500 extra opvangplekken per provincie waar asielzoekers langer dan een jaar kunnen verblijven. Met de wens grote 1500+ locaties in te richten wordt flexibel omgegaan.

Provincies

Om deze 2500 extra opvangplekken per provincie te realiseren zullen de commissarissen van de Koning (als Rijksheer en dus namens het Rijk), regionale regietafels organiseren waaraan tenminste veiligheidsregio's, de provincie en het COA zullen deelnemen. Aan deze tafels wordt binnen de regio de totale opgave voor (nood)opvangplekken gecooerdineerd, gesproken over het ritme waarmee vergunninghouders naar de gemeente komen en over regionale verevening.