Deltacommissaris ligt op koers bij uitvoering Deltaprogramma

Deltacommissaris ligt op koers bij uitvoering Deltaprogramma

27 november 2015

Deltacommissaris Wim Kuijken heeft gistermiddag in een gesprek met de Tweede Kamer toelichting gegeven op het Deltaprogramma 2016. Tijdens het gesprek onder leiding van commissievoorzitter Lutz Jacobi (PvdA) toonden de acht aanwezige Kamerleden zich doordrongen dat, na het vaststellen van de Deltabeslissingen en voorkeursstrategieen vorig jaar, het werk nu pas echt begint.

Kuijken bracht voor het vijfde jaar op rij verslag uit aan de Kamer en liet de Kamerleden weten "goed op koers te liggen met de uitvoering van het Deltaprogramma." Hij had niets dan lof voor de voor `de vele betrokken partijen' waaronder de provincies. Die pakken volgens Kuijken hun regierol goed op en de samenwerking met Rijkswaterstaat verloopt op regionaal niveau ook uitstekend.

De aanwezige vertegenwoordigers van VVD, PvdA, SP, CDA, D66, ChristenUnie en fractie Houwers stelden diverse actuele zaken met betrekking tot het Deltaprogramma aan de orde, waaronder het beschikbare budget uit het Deltafonds en de nieuwe waterveiligheidsnormen. Deze normen kunnen namelijk leiden tot in omvang zeer verschillende maatregelen. Gedacht wordt bijvoorbeeld aan een `klimaatdijk' aan de voet van de Grebbeberg, vanwege de enorme waarde van het achterliggende gebied. Een klimaatdijk ziet er uit als een brede langgerekte terp waarop ook kan worden gebouwd. Ook wil de Kamer weten hoe de vorderingen bij gemeenten zijn om regenwater op te vangen en langer vast te houden.

Ook waterkwantiteit kwam aan de orde. De Deltacommissaris lichtte toe dat het afgelopen jaar zijn grote stappen zijn gezet in het zoetwaterprogramma, dat erop is gericht een einde te maken aan de verdringingsreeks in periodes van droogte: `Tot nu toe werden functies afgeschakeld', denk aan beregening door de landbouw. Een investeringsprogramma voor extra zoetwateropvang moet dat stoppen. Ook wordt gebruikers meer inzicht geboden op wat ze van waterleveranciers kunnen verwachten als het droog wordt.

De Deltacommissaris sprak met de Kamer op uitnodiging van de Vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Milieu. Het gesprek diende ter voorbereiding op het Wetgevingsoverleg op maandag 30 november over onder andere het Deltaprogramma 2016 met Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu).

Zie ook de Agenda Wetgevingsoverleg Water 30 november 2015.