CDA wil geld vrijmaken voor dopingbestrijding in de sport

27/11/2015CDA wil geld vrijmaken voor dopingbestrijding in de sport

Het CDA wil dat de overheid in het licht van de dopingschandalen in Rio 2016 meer geld uittrekt voor de bestrijding van dopinggebruik. De financiering van dopingbestrijding staat onder druk. CDA woordvoerder sport Hanke Bruins Slot: "Juist nu de sportbonden zelf de financien niet meer lijken te kunnen dragen, zou de overheid een extra steentje moeten bijdragen. Daarnaast zijn voldoende dopingcontroles van belang om de integriteit van de sport te beschermen. Wil je namelijk voldoende dopingcontroles uit kunnen voeren dan moet je er zeker van kunnen zijn dat er voldoende geld is om dit te financieren. Het CDA stelt daarom voor om het budget met 150.000 te verhogen."

Verder gaf Bruins Slot aan dat organisaties zoals de FIFA de goede naam van de sport besmeuren. Het lijkt op maffia-achtige praktijken. Ze opereren in een soort juridisch niemandsland en van toezicht is nauwelijks sprake. "Ik zou graag willen dat de minister in het kader van het Europees voorzitterschap niet alleen werk maakt van het schoner toewijzen van sportevenementen, maar van de good governance van de internationale sportorganisaties zelf." Wet werk en zekerheid en sport Bruins Slot stelde ook de gevolgen aan de orde die de Wet Werk en Zekerheid heeft voor de sport. "Tot voor kort konden verenigingen makkelijk trainers met meerdere tijdelijke contracten binnen houden. De zomerperiode van drie maanden was dan net lang genoeg om aan de wet te voldoen. Sinds de wijzigingen van de Wet werk en zekerheid, waardoor er met tussenpozen van zes maanden gewerkt wordt, zitten verenigingen met de handen in het haar. En raken trainers hun banen kwijt." Bruins Slot vroeg de minister om dit probleem aan te pakken, samen met haar collega minister van SZW.

Vrijwilligerswerk voor gehandicapten

Lichamelijk gehandicapten zouden best meer aan vrijwilligerswerk willen doen, maar krijgen daarvoor nauwelijks de kans. In de sport zijn heel veel vrijwilligers actief, wellicht dat hier ook mogelijkheden liggen om actief te worden. Bruins Slot riep de minister op om dit te bevorderen, en om onderzoek te laten doen naar mogelijke drempels in de sport die weggenomen kunnen worden.

Trefwoorden

* Doping * dopingbestrijding * RIO 2016 * FIFA * WWZ * gehandicapten * vrijwilligerswerk * Hanke Bruins Slot