Kabinet neemt maatregelen om hoge asielinstroom blijvend het hoofd te bieden

Nieuwsbericht | 27-11-2015 | 15:30

Een gerichter werkende Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), een snellere afwijzing van evident kansarme en misleidende asielverzoeken en minder snel oplopende wachttijden. Dat zijn de te verwachten gevolgen van de maatregelen die het kabinet neemt om het vreemdelingenbeleid goed te blijven uitvoeren.

De IND zal gaan werken volgens een zogenoemd sporenbeleid. In een vroeg stadium bepaalt de IND welke procedure wordt gevolgd voor de asielaanvraag. Zo zullen evident kansarme aanvragen versneld worden afgedaan. Op die manier blijft de IND in staat om het hoge aantal asielaanvragen te kunnen afhandelen. Het bepalen volgens welk spoor de asielaanvraag wordt afgedaan volgt na registratie en identificatie van de asielzoeker. Zo wordt voorkomen dat vreemdelingen met een 1F-verdenking, kwade intenties of mogelijk onjuiste motieven eenvoudig instromen in onze asielprocedure.

Het kabinet neemt ook maatregelen om de nareis van gezinsleden van asielzoekers beter te kunnen beheersen:

* De termijn waarbinnen de Immigratie- en Naturalisatiedienst moet beslissen over de gezinshereniging wordt verlengd naar negen maanden. Dat betekent dat het langer kan gaan duren voor familieleden kunnen overkomen.

* Asielzoekers zullen bovendien voortaan meer bewijs moeten leveren om de gezinsband aan te tonen, als dat niet met officiele documenten kan. Dit kan met bijvoorbeeld foto's, facebook en ander beeldmateriaal. Ook zal de IND onderzoeken of de kosten voor identiteitsonderzoek in het kader van nareis in rekening kunnen worden gebracht bij de aanvrager, bij een afgewezen aanvraag.

* Om de opvanglocaties van het COA - die hard nodig zijn voor het onderdak bieden aan nieuwe asielzoekers - zoveel mogelijk te ontzien, worden nareizende gezinsleden zo snel mogelijk gehuisvest in de gemeenten. Betere gegevensuitwisseling tussen IND, COA en gemeenten geeft gemeenten vroegtijdig inzicht over de komst van nareizende gezinsleden. Ze kunnen dan eerder aan de slag om een geschikte woning te vinden.