Gebiedsontwikkeling Franekeradeel-Harlingen

Gemaal Herbaijum officieel in werking

Onderdeel van gebiedsontwikkeling Franekeradeel-Harlingen

Het nieuwe gemaal van Herbaijum is vrijdagochtend officieel in werking gesteld. Het gemaal is een van de maatregelen in het gebied Franekeradeel-Harlingen. Deze maatregelen zorgen ervoor dat de wateraanvoer en -afvoer in het gebied verbetert. Dat is nodig omdat in dit gebied de bodem daalt door gas- en zoutwinning. Vrijdagochtend bracht de bestuurscommissie Franekeradeel-Harlingen samen met betrokken ambtenaren en genodigde pers een bezoek aan een paar projecten die onderdeel zijn van het Inrichtingsplan Franekeradeel-Harlingen. In het bijzijn van gedeputeerde Johannes Kramer, stelde Jan van Weperen (bestuurslid vanuit Wetterskip Fryslan) samen met Hepke Bijma (bestuursvoorzitter Franekeradeel-Harlingen) het nieuwe gemaal in werking.

Gedeputeerde Johannes Kramer, Jan van Weperen (Wetterskip Frysla|en) en Hepke Bijma (bestuursvoorzitter Franekeradeel-Harlingen) bij opening gemaal Herbaijum

Het gezelschap bezocht vrijdagochtend het nieuwe gemaal in Herbaijum, de dorpsvernieuwing in Wijnaldum, de dyksput aan de zeedijk bij Firdgum en de waterwerkzaamheden bij Schalsum. Verantwoordelijk gedeputeerde Johannes Kramer was zichtbaar blij dat nu te zien is wat er precies gebeurt in het gebied: "Oer dizze gebietsuntwikkeling prate we al hiel lang mei inoar. De problematyk is al in lange tiid bekend en in soad minsken freegje 'Wannear bart der no ris wat in it gebiet?'. Terjochte. En no, nei alle tariedings, is de tiid oanbrutsen dat we sjen kinne dat der wat bart. Der bin ik bliid mei, it moat fansels net sa weze dat de minsken in it gebiet aanst sitte bliuwe mei de brokken fan de delfstofwinning. Der is al in protte dien en we binne der noch net, mar de earste saken wurde sichtber. We moatte mei inoar, sawol de oerheden, mar benammen ek de lanbousektor en de bewenners fan it gebiet, sykje nei in oplossing foar de problemen dy't dit opsmyt. En ik tink dat we hjirmei in hiel ein op it goeie paad binne."

Nieuw gemaal Herbaijum

Het nieuwe gemaal Herbaijum is nodig vanwege de reeds opgetreden en nog te verwachten bodemdaling. Wetterskip Fryslan is van plan om het bemalingsgebied van dit gemaal op een lager peil te gaan bemalen. Met het oude gemaal kon dat niet. Het gemaal was bovendien aan vervanging toe. De kosten van dit nieuwe gemaal worden daarom deels gedragen vanuit de bodemdaling en deels door Wetterskip Fryslan. Wetterskip Fryslan draagt ongeveer een kwart bij, evenals de provincie Fryslan. Vermilion Oil & Gas draagt de helft bij.

Bestuurslid Jan van Weperen over het gemaal: "Het gemaal is een stuk fraaier dan zijn voorganger en is goed ingepast in het mooie gebied van Herbaijum. Het ontwerp van het gemaal is gemaakt door het Wetterskip zelf. Het is de bedoeling dat het gemaal in de toekomst ook het gebied tussen Herbaijum Midlum bemaalt. De onderleiding is daarvoor al ingebouwd. Het gemaal is gebouwd voor de toekomst en kan ook de extra bodemdaling opvangen.

Dorpsvenieuwing Wijnaldum

Het gezelschap nam ook een kijkje bij de dorpsvernieuwing in Wijnaldum. Minne Schiphof van de gemeente Harlingen en Johannes Rutten van Doarpsbelang vertelden wat hier gerealiseerd is. De kern van het dorp kreeg klinkerbestrating. Er komen nog nieuwe lantaarns met een authentieke uitstraling en aanplant met haagbeukjes. De nieuwe bankjes stonden er al. En iets buiten het dorp is in het bos nog een kleine vijver aangelegd. De dorpsvernieuwing is betaald uit de zogenoemde `Maatschappelijke Plus'.

Dyksput Firdgum

Ook het natuurproject bij de dijksput aan de zeedijk valt ook onder die Maatschappelijke Plus. It Fryske Gea heeft die dyksput opgeknapt. Met name de natuur heeft daar baat bij. En voor natuurliefhebbers en recreanten is het een prachtige plek om langs te fietsen. Jan Jelle Jongsma van It Fryske Gea vertelde dat erg veel vogels op deze plek afkomen.

Waterwerkzaamheden Schalsum

Als laatste stopte het gezelschap bij Schalsum, waar onlangs de waterwerkzaamheden zijn gestart. Projectleider van de Commissie Uitvoering Werken, Andre Seinstra: "Door het hele gebied verbreden we sloten en vaarten en hier leggen we veertien kilometer natuurvriendelijke oevers aan. Dat doen we omextra water te kunnen opvangen en omdat dit goed is voor de natuur." Het verbreden van sloten en vaarten zorgt er zo voor dat gebieden minder snel (of niet) overlopen bij hevige regenval. Bij de waterwerkzaamheden worden ook duikers vervangen, zodat de wateraanvoer en waterafvoer verbetert.

Tegengeluid

Tijdens de excursie werd ook duidelijk dat inwoners zich zorgen maken over de bodemdaling in het gebied. Bij de opening van het gemaal in Herbaijum stonden twee grote borden langs de weg met daarop de tekst dat er geen sprookjes verteld moeten worden. Bestuursvoorzitter Hepke Bijma kwam daar na de officiele opening op terug. Hij zei dat de bestuurscommissie Franekeradeel-Harlingen weet dat die geluiden bestaan en die ook begrijpt. "Wy soargje derfoar dat we maatregels foar lanbou en wetter in it gebiet nimme. Dat is us taak fanut de commissie, dat is us ferantwurdlikheid. Mar der moat ik oandacht komme foar de problematyk fan skea oan gebouwen."

Bodemdaling Franekeradeel-Harlingen

Sinds bekend is dat de bodem in het gebied Franekeradeel-Harlingen daalt, is de afgelopen jaren gewerkt aan de voorbereiding van alle (herstel)maatregelen. Deze maatregelen maken het gebied klimaatbestendig en zorgen voor een betere landbouwstructuur. Voordat de werkzaamheden daadwerkelijk van start konden gaan zijn per project bestekken gemaakt en is onder andere het bestek bij Schalsum aanbesteed. Ondertussen zijn ook veel gesprekken gevoerd met agrariers, onder meer over de wettelijke herverkaveling die deel uitmaakt van het Inrichtingsplan. Ook het drainageplan en aan te wijzen overloopgebieden (die een teveel aan regenwater kunnen opvangen) zijn toegelicht. Ter informatie: een compleet overzicht van alle maatregelen is te vinden op de website over de gebiedsontwikkeling (www.gofraha.nl), onder het kopje 'projecten'.