Ploumen: blij dat bezuinigingen ontwikkelingssamenwerking niet nodig zijn

Nieuwsbericht | 27-11-2015 | 16:22

Minister Lilianne Ploumen vindt het goed nieuws dat er extra geld vrijkomt voor de eerstejaarsopvang van asielzoekers. Vandaag maakte het ministerie van Financien bekend dat hiervoor 350 miljoen euro extra beschikbaar komt. Daarbovenop komt nog eens 400 miljoen euro door de geraamde groei van de economie de komende jaren.

Ploumen: 'Ik ben erg blij dat we extra geld hebben gekregen en vind het ook terecht. Ik heb steeds gezegd dat we mensen die een beroep op ons doen netjes willen opvangen. Dit extra geld betekent dat we dat kunnen blijven doen en dat we niet hoeven te bezuinigen op onze ontwikkelingsprogramma's, zoals de Tweede Kamer heeft verzocht in de motie Slob/Samsom.'

Ploumen wijst erop dat door het extra geld belangrijke projecten door kunnen blijven gaan: 'Dit betekent ook dat we landen als Jordanie en Libanon kunnen blijven helpen bij de opvang van vluchtelingen. In die landen is erg veel behoefte aan onderwijs, betere behuizing en voedsel voor vluchtelingen. Nederland draagt hier veel aan bij en zal dat blijven doen.' Ook komen de programma's gericht op het creeren van meer werkgelegenheid en perspectief voor mensen in landen waar veel migranten vandaan komen niet in gevaar.

De cijfers uit de Najaarsnota op een rij:

* De ramingen voor de instroom van mensen die in Nederland asiel aanvragen, zijn naar boven bijgesteld voor 2015 en 2016 naar 58000 per jaar (was 40000 voor 2015 en 26000 voor 2016).

* De extra kosten die hiermee voor de ontwikkelingsbegroting gemoeid zijn, worden als volgt gedekt:

* 2015: 350 miljoen euro; dit wordt gedekt uit de onderuitputting van andere ministeries.

* 2016: 400 miljoen euro; dit wordt gedekt door een deel van het extra geld dat voor de OS begroting beschikbaar komt door de verwachte groei van ons nationaal inkomen de komende jaren (OS begroting is gekoppeld aan BNP groei).