Vreneli Stadelmaier wint Joke Smit-prijs 2015

Nieuwsbericht | 27-11-2015 | 16:06

Vreneli Stadelmaier is de winnares van de Joke Smit-prijs 2015, zo maakt de jury vandaag bekend. Stadelmaier ontving de prijs vandaag, vrijdag 27 november, uit handen van Minister Jet Bussemaker (OCW) tijdens de Grande Finale van KRACHT on Tour in Den Haag. De jury kwam unaniem tot de conclusie dat Vreneli Stadelmaier met een veelheid aan initiatieven een belangrijke bijdrage levert aan de vrouwenemancipatie in Nederland. De Talentfabriek010 van Mireille van den Berg is de winnaar van de Aanmoedigingsprijs.

In haar rapport roemt de jury Stadelmaier om haar krachtige en bevlogen persoonlijkheid waarmee ze heel belangrijk is voor het veld van `vrouw en werk'. Haar betrokkenheid blijkt uit initiatieven als de SheTalentbank.nl, het presenteren van vrouwennetwerken in AlleVrouwenNetwerken.nl en de dagelijkse nieuwssite SheNews.nl. Ze weet online mogelijkheden optimaal te benutten om een brede groep vrouwen te bereiken. Ook brengt zij het `netwerken voor je loopbaan' bij vrouwen op een effectieve manier onder de aandacht. Als directeur en oprichter van het bedrijf She Consult zet zij zich bovendien in voor coaching en training, outplacement en re-integratie van vrouwen.

Mireille van den Berg, winnares van de Aanmoedigingsprijs, investeert volgens de jury met Talentfabriek010 in de persoonlijke en professionele ontwikkeling van vrouwen. Zij creeert voor deze vrouwen de mogelijkheid een actieve rol te spelen in de samenleving. Hiermee vergroten de vrouwen hun kansen op de arbeidsmarkt.

Economische zelfstandigheid

De Joke Smit-prijs staat dit jaar in het teken van economische zelfstandigheid van vrouwen. Meer vrouwen die economisch op eigen benen kunnen staan is een belangrijk speerpunt van dit kabinet. Anno 2015 geldt dat slechts voor iets meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen. Dat betekent dat van een evenwichtige verdeling van werk en zorg tussen mannen en vrouwen nog geen sprake is. Voor veel vrouwen heeft dat nadelige gevolgen op het vlak van inkomensperspectieven en pensioenopbouw. Minister Bussemaker startte daarom vorig jaar met KRACHT on Tour, een reeks regionale bijeenkomsten, waarmee ze het thema financiele zelfstandigheid van vrouwen op de agenda zette en organisaties (o.a. bedrijven, onderwijsinstellingen, gemeenten en vrouwenorganisaties) aanspreekt op hun rol en verantwoordelijkheid. Met de tour wil Bussemaker vrouwen, mannen en werkgevers bewuster maken van het belang van financiele zelfstandigheid.

Regeringsprijs voor emancipatie

De Joke Smit-prijs is een tweejaarlijkse Nederlandse regeringsprijs en een oeuvreprijs. De prijs is dit jaar voor de 15e keer uitgereikt. Naast Vreneli Stadelmaier waren ook Crystal Kwee en Mabel Duchossoy van How to be a Business Woman en Eva Brussaard van Single SuperMom genomineerd. De prijswinnaar ontvangt een kunstobject en een bedrag van EUR 10.000.

De regeringsprijs is vernoemd naar feministe Joke Smit (1933 - 1981) die een vooraanstaande rol heeft vervuld in de vrouwenemancipatie-beweging. Daarnaast is er de Aanmoedigingsprijs op het gebied van vrouwenemancipatie, die tevens tweejaarlijks wordt uitgereikt op hetzelfde evenement. Aan deze prijs is een bedrag van EUR 1.000 verbonden. Naast Mireille van den Berg van Talentfabriek010 waren Liang de Beer van Leidse Praatjes en Noella de Jager van Good place 2 work genomineerd, Met het uitreiken van deze prijzen onderstreept de regering de betekenis van emancipatie als onderdeel van het algemene regeringsbeleid en het belang dat zij hecht aan de bevordering van emancipatie in de Nederlandse samenleving. De Joke Smit-prijs voor emancipatie werd twee jaar geleden toegekend Kirsten van den Hul.

Jury Joke Smit-prijs 2015

De jury van de Joke Smit-prijs 2015 bestond uit voorzitter Herna Verhagen (CEO van PostNL), Jeroen Smit (onderzoeksjournalist, oud-hoogleraar journalistiek en schrijver) en Leontine van den Bos (hoofdredacteur van weekblad Margriet).