Rapport PwC: Roc Leiden spendeerde 9 miljoen aan adviseurs nieuwbouw

Roc Leiden heeft van 2003 tot en met 2013 circa 9,4 miljoen euro uitgegeven aan adviseurs die een rol speelden bij nieuwbouwprojecten. Dat becijfert PricewaterhouseCoopers in een vertrouwelijk rapport dat het ministerie van Onderwijs gedeeltelijk heeft vrijgegeven na een Wob-verzoek van het Onderwijsblad en de Volkskrant.

De mbo-school realiseerde in die periode twee grote gebouwen bij de stations Lammenschans (opgeleverd in 2011) en CS (2013). De nieuwbouw, met name door de financiele constructie bij het Lammenschans-complex, deed Roc Leiden bijna de das om. Toen dat gebouw werd opgeleverd, bleek het volgens de roc-leiding ongeschikt om onderwijs in te geven.

Consultants

Roc Leiden ontwikkelde en bouwde het Lammenschans-complex in eigen beheer. De school schakelde consultants in bij onder meer de aanbesteding, ontwikkeling, financiele planning en realisatie van de nieuwbouw. Er werd een beroep gedaan op tal van externe bureaus en bedrijven, waaronder Arcadis, RnR en Ilfa. Hoeveel elk bureau verdiende, is niet bekend. OCW heeft de bedragen weggelakt.

Twee adviesbureaus kregen volgens het rapport bovendien samen een `success-fee' van 177.322 euro gerelateerd aan de verkoop van het Lammenschans-gebouw aan investeerder Green Real Estate.

Besparen

De toenmalige roc-leiding dacht kosten te kunnen besparen door bovendien zelf als hoofdaannemer op te treden. Later stelde het roc voor Lammenschans alsnog een hoofdaannemer aan. Aanvankelijk wilde het roc ook het pand bij het Centraal Station zelf bouwen. Daar kwam het op terug toen de planning en kosten bij Lammenschans uit de rails bleken te lopen.

Commissie

Komende dinsdag presenteert de commissie Meurs een rapport over het vastgoed-debacle. Bij het roc is de blik op de toekomst gericht. Roc Leiden en het ID College willen de komende jaren samen toewerken naar een organisatie. Roc Leiden heeft op korte termijn nog wel een volgende bijdrage uit het extra steunfonds nodig om de krappe liquiditeit op te vangen en de rekeningen te kunnen betalen.