N381 tussen Oosterwolde zuid en Drentse grens klaar

Vrijdagmiddag 27 november is het meest zuidelijke deel van de N381 door Heijmans overgedragen aan de provincie Fryslan. De weg tussen Venekoten Oosterwolde en de Drentse grens is klaar. Gedeputeerde Sietske Poepjes en directeur Johan ter Horst van Heijmans openden dit deel van de N381 bij onderdoorgang Terwisscha in Appelscha.

"In moaie mylpeal yn it projekt," vindt Sietske Poepjes. "We komme tichter by de oplevering fan it folsleine projekt N381. En de oankommende jierren wurkje we fierder oan `e dyk oant Easterwalde. Mei de N381 is Sudeast Fryslan better berikber en in ein feiliger foar it ferkear. Dit is fan grutte wearde foar de ynwenners, bedriuwen en alle besikers fan dit prachtige gebiet."

Omwonenden

Tijdens de uitvoering speelden beperking van verkeershinder, betrokkenheid van omwonenden en planning een grote rol. Omwonenden werden door Heijmans vroegtijdig geinformeerd en betrokken bij planning en werkzaamheden.

Vier kunstwerken

De weg tussen Oosterwolde zuid (Venekoten) en de Drentse grens is ruim acht kilometer lang. De weg telt vier `infrastructurele kunstwerken'. Onderdoorgang Terwisscha is een verdiepte ligging met een overgang van open gebied naar gesloten (bos)gebied. Fietstunnel Kraaiheidepollen verbindt voorheen gescheiden fietspaden met elkaar en gaat onder de N381 door. Viaduct Hildenberg ontsluit de weg vanuit Appelscha en markeert de overgang van de weg naar het landschap door de vloeiende vormgeving van het viaduct. Huifkartunnel Oude Willem - Tilgrupsweg is geschikt voor huifkarren en fietsers en heeft een recreatief karakter voor de omgeving Appelscha. Naast de realisatie van de vier kunstwerken zijn ook fietspaden nabij de N381 aangepast en vernieuwd. Ook is er een zogenoemde stobbenstrook aangelegd dat kleine fauna gebruikt om veilig over te steken. De komende maanden wordt langs het zuidelijke deel van de N381 nog beplanting aangebracht.

Project N381 Natuurlijk!

Provincie Fryslan is aan de slag met een belangrijke verkeersroute in Zuidoost Fryslan: de N381, Drachten - Drentse grens. Met de aanpak van de huidige weg en de aanleg van een nieuw deel streeft de provincie naar een veiliger situatie voor wegverkeer en omwonenden. Dit gebeurt met respect voor flora en fauna en samen met de omgeving. Eind 2015 is het grootste gedeelte van de nieuwe weg klaar. De verdere verdubbeling van Donkerbroek tot Oosterwolde-zuid is naar verwachting in 2019 klaar. Meer informatie is te vinden op www.n381.nl en via Twitter: @projectN381.