Chocoladefabriek Gouda is Beste Bibliotheek van Nederland 2015

Chocoladefabriek Gouda is Beste Bibliotheek van Nederland 2015

27-11-2015

In Rozet in Arnhem werd vanmiddag op het Slotfeest van Nederland Leest, in samenwerking met Bibliotheekblad, bekendgemaakt welke openbare bibliotheek de beste is van Nederland. Met ruim 5000 van de uitgebrachte 20.000 stemmen en de unanieme voorkeur van de vakjury heeft de Chocoladefabriek Gouda de NBD Biblion Award gewonnen. Daarnaast werd Erik Boekesteijn van DOKLAB in Delft gekozen tot beste bibliothecaris van Nederland. De Bibliotheek Gouda en Erik Boekesteijn ontvingen de prijzen uit handen van juryvoorzitter Hans van Velzen en beleidsambtenaar Aad van Tongeren van het ministerie van OCW. Tijdens de 10^de editie van Nederland Leest stond deze maand het (Zeer) Korte Verhaal centraal. In totaal werden er via de openbare bibliotheken 450.000 jubileumbundels met de mooiste korte verhalen uit de Nederlandse literatuur, samengesteld door A.L. Snijders, cadeau gedaan aan hun leden.

De jury over de winnende bibliotheek: `Het concept van de Chocoladefabriek dat is neergezet in samenwerking met het Ministerie van Verbeelding en architect Jan David Hanrath sprankelt en geeft een werkelijk nieuwe betekenis aan het begrip bibliotheek. De Chocoladefabriek vormt een ideale plek, voor inwoners van Gouda en voor andere bibliotheken, om inspiratie op te doen en is de unanieme winnaar naar het oordeel van de jury en de meeste publieksstemmers.' En over de winnende bibliothecaris: `Naast zijn enorme werkkracht, creativiteit en het zichtbare plezier in het delen van kennis en ervaring gaf de vitaliteit van Erik de doorslag. Want als iemand uitstraalt dat het werken in de bibliotheekwereld een groot feest is, is dat Erik Boekesteijn.'

Korte verhalen schrijfwedstrijd

Van 1 tot 22 november kon heel Nederland meedoen aan de Nederland Leest Korte Verhalen Schrijfwedstrijd. Juryvoorzitter Ernest van der Kwast maakt zondag 29 november in het NPO Radio 4 programma De Ochtend van 4 bekend wie de winnaar is van de schrijfwedstrijd. De winnaar ontvangt een exclusieve masterclass en het winnende verhaal debuteert op NPO Radio 4. Zie ook www.nederland-schrijft.nl.

Nederland Leest werd in 2015 voor de tiende keer georganiseerd. Vorig jaar stond Een vlucht regenwulpen van Maarten 't Hart centraal. Nederland Leest is een initiatief van de CPNB, in samenwerking met de VOB (Vereniging Openbare Bibliotheken). Meer informatie over de campagne staat op www.nederlandleest.nl.