Drie finalisten voor de TEDxAmsterdam Award bekend gemaakt

De drie finalisten van de TEDxAmsterdam Award 2015 zijn bekend:

(I-READ) Early Diagnosis of Alzheimer's | Jurre den Haan

Kunnen we een echte verschuiving in preventie teweeg brengen als we het oog als een "window to the brain" voor het vroegtijdig vaststellen van de ziekte van Alzheimer inzetten?

&Thijs | Thuis in Jouw Situatie, Anne-Sophie Schermen

Hoe kan zorgvuldige technologie de oplossing bieden om hulpvrager en -aanbieder in de jeugdzorg bij elkaar te brengen?

The Geneva Convention in Pictures | Shayne Smart

Hoe kunnen we met de beeldspraak van pictogrammen de Conventie van Geneve voor een ieder en overal inzichtelijk te maken zodat mensenrechten vanzelfsprekend worden?

TEDxAmsterdam Award

De TEDxAmsterdam Award is een jaarlijkse competitie waar vernieuwende en inspirerende ideeen een podium krijgen. De organisatie streeft ernaar veelbelovende ideeen te ondersteunen en verbindingen met investeerders, wetenschappers, juristen en andere experts tot stand te brengen. Niet alleen winnaars, maar ook de finalisten wordt dit netwerk geboden.

Dertig genomineerden hebben eerder dit jaar hun ideeen gepresenteerd, de drie finalisten zijn vandaag door de jury geselecteerd. Op 27 november zullen zij hun idee pitchen in de Stadsschouwburg voor de 900 bezoekers van TEDxAmsterdam. De winnaar zal op die dag bekend gemaakt worden.

Succesverhaal: Van idee naar winkel in twee jaar

Mariah Mansvelt Beck en Wendelien Hebly waren finalist van de TEDxAmsterdam Award 2013. Zij pitchten daar hun project om een 'toxic-free option' te bieden voor maandverband en tampons. TEDxAmsterdam partner Clifford Chance heeft Yoni twee jaar lang intensief ondersteund om snel op te schalen, en twee jaar na de award is hun product Yoni verkrijgbaar in een nationale winkelketen. "We hadden nooit zo ver kunnen komen, zo snel, zonder de TEDxAmsterdam Award," vertelde Mariah tijdens de TEDxAmsterdam Innovation Day.

Jury TEDxAmsterdam Award 2015

Willemijn Verloop is dit jaar de voorzitter van de jury. Zij is mede-oprichter van Social Enterprise Nederland, dat tot doel heeft sociaal ondernemen in Nederland te verspreiden. Als entrepreneur richtte zij in de jaren '90 Warchild Nederland op. Willemijn over de TEDxAmsterdam Award: "De ideeen die mij vandaag raken en inspireren, zijn ideeen die op grote schaal verspreid kunnen worden".

De jury bestaat, naast Willemijn Verloop, uit vertegenwoordigers van Clifford Chance, ING, Essent, KPN, Amsterdam Science Park en De Nationale Wetenschaps Agenda.

- Jeroen Ouwehand, Managing Partner Netherlands, Clifford Chance

- Reinoud van Helbergen, Director Large Corporates, ING

- Marcelle Mettes, Director, Innovation, Essent

- Frederique Steels, CTO Office, KPN

- Willem Fokkema, Amsterdam Science Park

- Hanneke Heeres, Nationale Wetenschaps Agenda

Over TED en TEDxAmsterdam

Op 27 november 2015 vindt TEDxAmsterdam plaats in de Stadsschouwburg Amsterdam. TED is een non-profitorganisatie die zich richt op het verspreiden van 'Ideas worth spreading'. Het begon in 1984 in Californie met een vierdaagse conferentie over Technology, Entertainment en Design, maar inmiddels gaan de zogenaamde 'TEDTalks' over een veel breder scala aan onderwerpen. De jaarlijkse TED-conferentie nodigt de grote denkers en doeners van deze tijd uit om hun 'Idea' inspirerend over te brengen. De randvoorwaarden: out-of-the-box denken en maximaal 18 minuten presenteren. Al deze TEDtalks staan online. TEDxAmsterdam is een onafhankelijk georganiseerd evenement in licentie van TED en heeft zich als eerste onafhankelijke TED-organisatie gewijd aan 'Ideas worth doing' om de verspreide ideeen ten uitvoer te brengen.

Voor meer informatie over het event zie: tedx.amsterdam

Meer informatie over de Award genomineerden zie: http://tedx.amsterdam/2015/10/tedxamsterdam-innovation-day/