Ook Griekenland verwerpt etiketteringsplan EU

Griekenland is niet van plan de EU-richtlijnen te gaan toepassen voor het etiketteren van (alleen) producten van buiten de Groene Lijn. Dit schreef de Griekse minister Nikos Kotzias van Buitenlandse Zaken aan de Israelische premier, aldus The Times of Israel maandag. Daarmee is de weerstand van lidstaten tegen het eenzijdige besluit weer iets gegroeid. Hongarije had al eerder laten weten de maatregel niet te steunen. In Nederland vroeg de Tweede Kamer minister Koenders middels een motie om te pleiten voor richtsnoeren "voor alle producten uit alle gebieden die krachtens het internationaal recht bezet of illegaal geannexeerd zijn." Met andere woorden: niet alleen etiketten als het gaat om Israel (lees dat hier).

Ook Duitsland zal de richtlijn niet zomaar gaan uitvoeren. De Duitse Bundestagvoorzitter Norbert Lammert noemde de maatregel gisteren "niet nodig en niet wijs". "Duitsland heeft de beslissing verworpen", aldus Lammert. Volgens hem en ook anderen is minister Steinmeier van Buitenlandse Zaken een tegenstander van het besluit, maar van de minister zelf zijn nog geen uitspraken bekend over het wel of niet uitvoeren van de EC-richtlijn. Intussen ontstond vrijwel onmiddellijk na de bekendmaking van het besluit ophef in Duitsland, omdat het grote warenhuis KaDeWe in Berlijn besloot producten uit de nederzettingen uit de schappen te halen. De winkel krabbelde snel terug, vooral omdat de berichtgeving benadrukte dat KaDeWe in de oorlog was afgenomen van de toenmalige Joodse eigenaar. Toch lijkt het aannemen van dit besluit een opsteker te zijn voor de BDS-beweging in Duitsland, gezien berichten over hun activiteiten. De richtlijn werkt daar dus precies zoals Israel vreest.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Didier Reynders, heeft een bezoek dat hij deze week aan Israel zou brengen uitgesteld. Naar eigen zeggen deed hij dit omdat Netanyahu contacten met EU-vertegenwoordigers `voorlopig heeft uitgesteld' na het etikettenbesluit. Israel overdenkt wat de rol van EU-organen nog kan zijn in besprekingen over het vredesproces. Contacten met individuele lidstaten lopen echter normaal door. Volgens andere berichten stelde Reynders zijn bezoek uit omdat premier Netanyahu zijn afspraak met Reynders afzegde. Reynders was een van de grootste voorvechters van het etikettenbesluit. Maar volgens het kantoor van de premier is de afspraak met hem afgezegd door een `agendaprobleem'.

Woensdag 9 december brengen afgevaardigden van het Midden-Oostenkwartet een bezoek aan de regio voor beprekingen met Israeli's en Palestijnen, onder meer over mogelijkheden om `het recente geweld in de Westoever' een halt toe te roepen. De EU maakt, naast de VN, de VS en Rusland, ook deel uit van het Kwartet. Naar verwacht zal het bezoek echter normaal verlopen. Volgens Israelische commentatoren is de opschorting door Netanyahu `puur symbolisch'.