Bomen geblest


foto van een gemarkeerde boom

Vraagt u zich af waarom op een aantal bomen in het buitengebied markeringen staan? De gebleste laanbomen zijn ziek of aan het einde van hun leven. Omdat ze een gevaar voor omwonenden en weggebruikers zijn, zullen ze vervangen moeten worden.

Circulus-Berkel is deze week begonnen met het blessen van de bomen. De komende weken voert Stichting Staring Advies een Quick scan uit om aanwezige flora en fauna in de bomen te onderzoeken en eventueel maatregelen te nemen.



Kap en herplant noodzakelijk

Het daadwerkelijke kappen van de bomen gebeurt in januari en februari 2016. Voor de oude bomen komen nieuwe in de plaats. Maar dat kan pas later als er in een laan genoeg ruimte en licht zijn ontstaan om nieuwe bomen volop groeikansen te geven. Alleen door bomen regelmatig te screenen en
vervangen, kunnen we ons mooie Achterhoekse landschap in de toekomst behouden.

VTA-controle

Er staan verschillende soorten bomen in het buitengebied. Elke soort kent een eigen levensduur en een gevoeligheid voor bepaalde ziektes. Door de bomen te onderwerpen aan een visual tree assessment (VTA), blijkt welke bomen gezond zijn. En welke ziek of aan het einde van hun leven en daarom
aan vervanging toe zijn.

Boswet

De laanbomen in het buitengebied vallen onder de Boswet. Bezwaar maken tegen de risicokap is niet mogelijk, omdat er geen omgevingsvergunning voor nodig is. Wel gaat aan de risicokap een melding Boswet vooraf.

Informatie in gemeentehuis

Wilt u weten om welke bomen het gaat? U kunt dit zien op een tekening die in het gemeentehuis ter inzage ligt. Via de website is de tekening binnenkort ook digitaal in te zien.