Inspirerende themadag gebedsleiders


Inspirerende themadag gebedsleiders 3-12-2015



Profeten leren je anders te kijken

Ruim 30 gebedsleiders kwamen op 28 november 2015 in de Adelbertkerk in Delft bijeen voor hun jaarlijkse themadag. Dit keer stonden de Profeten centraal. Vincent de Haas, permanent diaken in het bisdom Breda en staflid aan de priester- en diakenopleiding Bovendonk, begeleidde deze bijeenkomst.

Als opening vroeg hij aan de aanwezigen waaraan zij dachten bij het woord `profeet'. Genoemd werden onder andere: boodschapper; geroepen door God; visioen; roeper; bijzondere band met God. Bij het opnoemen van namen van profeten kreeg Jesaja de meeste stemmen.
Vincent de Haas stelde in zijn inleiding dat er 4 grote profeten zijn: Jesaja, Jeremia, Ezechiel en Daniel. Daarnaast zijn er ook nog 12 kleine profeten. Een profeet is iemand die spreekt namens God. In Israel wordt een profeet visionair genoemd. Ben je een mens van God? En zie je de werking
van de Geest in jezelf en in de ander? Wat zie je om je heen? Bijzonder is dat profeten uit alle lagen van de bevolking kunnen komen.
Vervolgens bespraken de aanwezigen teksten afkomstig van enkele profeten. Begonnen werd echter met een tekst uit Deuteronomium 18,13-20 waarin Mozes aan het woord is en als profeet wordt neergezet. Profeten worden hier middelaars genoemd, vanuit God spreken zij tot ons. Bij lezing van de tekst
uit 1 Koningen 19 stond Vincent de Haas stil bij de profeet Elia. Thema in deze tekstpassage `Weest barmhartig net als uw vader in de hemel. Bemin je vijanden'. Durf je toe te vertrouwen aan God.
In de woorden van Jesaja hoofdstuk 40 wordt het Rorate herkend. Jesaja toont zich hier de profeet van de belofte. En de tekst van hoofdstuk 9 verwijst naar Kerstmis. Tenslotte kwam de profeet Jona aan de orde. Dit Bijbelboek omvat vier hoofdstukken en kan gezien worden als een soort novelle.
In de eerste twee hoofdstukken is er sprake van roeping en verzet hiertegen.

Een gebedsdienst waarin men stil stond bij de komende adventstijd sloot de bijeenkomst af waarna de gebedsleiders geinspireerd door de ontdekte rijkdom van de Profeten huiswaarts keerden.